Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  57 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015MISTERELE Bistriţei: Cum se colinda în Bistriţa prin 1875...? Crăciunul – nu doar “o parolă de paradă”

24/12/2016 14:33:29 Ioana BRADEA  
Ştim cum se colindă în zilele noastre sau care sunt cântecele la modă, dar avem foarte puţine informaţii despre ce anume colindau oamenii pe vremuri. Se pare că una dintre cele mai vechi colinde care circula prin oraş, în perioada interbelică, data de prin secolul XVIII, fiind publicată în Gazeta Bistriţii:

Deci prăznuind şi de această dată Naşterea Domnului cu obicinuitele noastre colinde şi bucurii semnificative şi de adânc înţăles, se cuvine a deschide larg încuietorile inimii şi să primim pe Cristos în ieslea credinţei noastre umile şi sărăcăcioasă. Atunci sărbătoarea tainei celei mari a creştinătăţii va fi cu adevărat un popas de întărire, iar creştinismul nostru nu numai o parolă de paradă, ci scăparea şi mântuirea sufletului. Astfel, naşterea lui Cristos, să ne fie de folos...

Este mesajul preotului Ciuruş care publica aceste gânduri într-unul din numerele ziarului Gazeta Bistriţii – în perioada interbelică, şi care flutura zilele trecute, într-un inedit brad împodobit de muzeografii Muzeului Judeţean de Crăciun în Bistriţa-Năsăud. Alături de mesajul acestui preot, crengile bradului au fost împodobite şi cu alte creaţii ale unor personalităţi care au trăit în Bistriţa prin anii 1930 – 1940, cum este şi poeta din Năsăud Aurelia Pop, care apare în Gazeta Bistriţei cu poemul În noaptea sfântă...

Cea mai veche colindă pare să fie una în care Viflaimul este numit oraş jidovesc, publicată la Sibiu, în 1875, într-o culegere intitulată «Colindele Crăciunului şi ale Pascilor. Producţiuni cu cântece, adunate, îndreptate şi întocmite astfeliu de Petru Băncilă». Culegerea a fost publicată în 1875, dar se poate presupune că aceste colinde datau de prin 1700”, au explicat reprezentanţii muzeului pentru Bistriţeanul.ro. Singura problemă – pentru cei care şi-ar dori să meargă la colindat cu un asemenea text arhaic este faptul că linia melodică a colindei s-a pierdut în negura timpurilor.

Bradul de la intrarea în Muzeul Judeţean a fost împodobit şi cu alte fragmente şi citate din cărţile vechi din patrimoniul muzeal, între care spectaculoasă este şi descrierea unei serbări şcolare care a avut loc în 1906:

Serbarea şcoalei primare urbane de stat din Bistriţa

Mult inimosul director al şcoalei primare urbane de stat din oraşul nostru, Dl Iosif Costea, şi anul acesta a luat nobila iniţiativă de-a ajuta elevii săraci de la această şcoală din prilejul sfintelor sărbători ale Crăciunului. Secondat de corpul didactic a reuşit pe deplin frumosul program din seara de 22 Decemvrie.

Neobosită muncă pentru aranjarea drăgălaşei feerii „Ileana Cosânzeana” a avut ca încoronare transportarea celor din sală în viaţa basmelor şi a dulcei copilării când şi pentru noi, ca şi pentru aceşti plăpânzi copilaşi de pe scenă, mai existau Ilene Cosânzene cu zmei şi feţi frumoşi. E o înălţare sufletească pentru toţi cari iau parte la astfel de producţii, unde sunt împreunate frumosul cu binele uman.

20750 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro