Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  216 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Cum erau sarbatorite Pastele de putinii romani din burgul sasesc Bistrita

15/04/2012 10:11:09 Anamaria CADIS  
In secolul XIX si inceputul secolului XX, romanii erau in minoritate in Bistrita. Cand era vorba de Paste, orasul era in sarbatoare mai ales daca celebrau sasii si maghiarii Invierea si nu ortodocsii care erau atat de putini incat aproape ca nu contau.

Cu toate acestea, romanii care traiau in acea vreme in Bistrita, nu au lasat niciodata sa treaca cea mai mare sarbatoare a crestinatatii fara sa o celebreze asa cum cerea traditia.

In mica biserica romaneasca din afara zidurilor orasului, romanii se adunau pentru a sarbatori Pastele, conform propriilor obiceiuri.

“Abia dupa zece ani, la 17 septembrie 1783 se decide senatul cetatii sa dea “valahilor” loc de biserica in parte catre targul de vite, de-a lungul drumului ce duce la Dumitra, - un loc de 16 stanjeni in latime si 34 de stanjeni in lungime -, dar numai dupa alti trei ani preda magistratul acest loc preotului si credinciosilor din suburbie in prezenta protopopului Tohati din Magherus. Aici, pe acest loc, si-au cladit bistritenii bisericuta de lemn”, povesteste avocatul Victor Moldovan, in Memoriile sale.

Primul deputat al Bistritei dupa unirea Transilvaniei cu Romania, avocatul Victor Moldovan isi aminteste si obiceiurile de Paste ale romanilor.

“Am cunoscut aceasta bisericuta ca si copil. Era mica, scunda. La sarbatori credinciosii nu isi gaseau loc in ea, dar evlavia era nemarginita. In semiobscuritatea ei, luminata de lumanari, serviciul divin era impresionant. In vremea aceea domnea cea mai desavarsita armonie intre ostezeni, maiereni si intelectuali”, isi aminteste Moldovan.

Potrivit avocatului bistritean, la Paste bistritencele obisnuiau sa puna mancarea pe jos in fata bisericii. “La Pasti, imi amintesc, femeile asterneau pe prosoape curate si frumoase cozonacii, suncile, ouale si alte bunatati pe doua randuri a drumului in fata bisericii ca sa fie sfintite dupa slujba de catre iubitul lor protopop Silasi, iar noi, copiii, ciocneam oua rosii sau tinteam cu creitarul in oul pe care il tinea strans un alt copil. Treascurile bubuiau, iar credinciosii isi urau sarbatori fericite cu Cristos a-nviat! si Adevarat a-nviat!”, mai scrie Victor Moldovan in memoriile sale.

4312 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro