Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  57 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Corso - cafeneaua de suflet a bistritenilor

07/02/2012 12:02:23 Mariana NASAUDEAN  
Cafeneaua din Piata Mica a fost botezata "Corso" dupa numele locului atat de drag bistritenilor, unde acestia faceau plimbari nesfarsite. Despre farmecul zonei si magia acelor vremuri povesteste in randurile sale, Oscar Skrabel.

Corso era un loc al intalnirilor si al plimbarilor, unde se infiripau povesti de dragoste, pe vremea cand respectul era unul dintre cele mai de seama lucruri printre bistriteni. Placerea plimbarilor a facut ca si cafeneaua din Piata Mica (Pietisor) sa ia acest nume, facand astfel parte din amintirile bistritenilor care au trait dupa al Doilea Razboi Mondial.

Astazi, fosta cafenea Corso transformata in sala de expozitii este o alta cladire abandonata pe care proprietarii nu isi permit sa o reabiliteze.

Razboiul se terminase de curand, iar starea materiala a oamenilor era destul de precara, insa sentimentele dominante erau de bucurie si speranta.

“Cert este ca acceptasem cu totii saracia si o imparteam frateste. Nimeni nu-si afisa ostentativ bunastarea, daca ea ar fi existat cumva. Era pe vremea cand leul avea subdiviziuni, din care puteai sa-ti cumperi o jemla, ori un litru de lapte. Tot oropsitul isi putea permite, in cazul ca dorea, un loc in gradinile de vara ale orasului, unde sa manance un gratar impreuna cu familia, fara sa se gandeasca la repercursiunile pecuniare, in zilele urmatoare, deoarece preturile erau mai mult decat accesibile”, povesteste Oscar Skrabel in cartea “Bistrita-Nostalgii citadine”.

In acea vreme exista obiceiul ca cei mai multi multi dintre oraseni sa isi petreaca serile plimbandu-se pe Corso, asa cum se numea zona dintre Tribunal si cofetaria “Trandafirul”.

“Aici, seara de seara, oamenii formau un sir neintrerupt, sub castanii infloriti, de pe vremea, cand ei cerneau peste noi, petalele albe ale florilor din lampaderele inflorescentelor, primavaratice, pana tarziu in toamna, cand frunzele ruginite erau risipite de vanturile prevestitoare ale iernii”, scrie autorul.

Oscar Skrabel povesteste ca bistritenii care se incapatanau sa nu paraseasca Corso-ul la venirea toamnei erau destul de multi deoarece acesta era un loc tulburator al verii, un loc unde se intalneau atatea priviri dragastoase, un loc de unde plecai cu sufletul miscat.

“Puteai sa-i admiri si sa-i observi pe indelete pe cei care se plimbau pe Corso, deoarece ajunsi la capatul acestuia, intregul sir se intorcea inspre celalalt capat. Desigur ca, privindu-se in cursul mai multor astfel de raiduri, se purtau in fiecare grupulet discutii legate despre cei observati, de la imbracaminte, frumusete, cunostinte, pana la figurile noi pe care le reperam cu usurinta”, mai mentioneaza Oscar Skrabel.

Bistritenii indrageau atat de mult acest loc, incat dupa el au botezat si cafeanea din apropiere, astfel incat petrecerea timpului liber era pus sub sub aceeasi amprenta: Corso.

“Ce mai? Corso-ul era un loc de trecere in revista a bistritenilor, un loc de intalniri si de povestioare cotidiene, era un carusel ce murmura, deoarece exprimarile cu voce tare nu erau la moda, iar trivialitatile lipseau cu desavarsire”, incheie Oscar Skrabel povestioara despre minunatul loc care aduna mai multe povesti sub acelasi nume.

Fotografiile facute in vremea respectiva arata un numar foarte mare de bistriteni care isi petreceau timpul liber la Cafeneaua Corso. Aceasta a fost locul de intalnire al mai multor generatii de bistriteni, existand imagini cu cafeneaua inca din 1924.

9191 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro