A fost desemnat să realizeze albumul de prezentare al oraşului Bistriţa, la „Expoziția națională” deschisă în 1906 la București, fiind şi cel care i-a imortalizat pe luptătorii pentru drepturile românilor, în 1892. Nicolae Iorga, după ce a văzut o parte din lucrările sale, l-a numit cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii.
Una dintre cele mai reuşite secvenţe, la Târgul Mare a Bistriţei, zilele trecute, a fost evocarea fotografului bistriţean Alexandru Roşu, întruchipat pe scena din Piaţa Centrală de unul dintre actorii teatrului Masca – motiv pentru care nu ar strica să ne reamintim personalitatea celui care a imortalizat, spre finalul anilor 1800, oameni şi locuri din Bistriţa.
Alexandru Roşu s-a născut la Bistriţa, în 9 ianuarie 1854 şi a fost ucenicul primului fotograf bistriţean, Carl Koller.
Ulterior el s-a specializat în atelierele din Viena, de-a lungul anilor realizând sute de portrete şi imagini de grup ale concitadinilor săi, dar şi fotografii cu edificiile importante ale oraşului Bistrița.
Alexandru Roşu şi-a deschis propriul atelier fotografic din Bistrița în anul 1882, pe Hauptplatz no.22 (Piaţa Centrală nr. 22).
În anul 1892 Alexandru Roşu s-a deplasat la Sibiu pentru a-i fotografia pe cei mai iluştri luptători pentru drepturile românilor, memorandiştii transilvăneni care, în acelaşi an îl uimeau pe împăratul austro-ungar Franz Josef cu o petiţie. În documentul respectiv, memorandiştii cereau drepturi etnice egale cu ale populaţiei maghiare, oprirea persecuţiilor şi a încercărilor de maghiarizare.
Nicolae Iorga, după ce a văzut o parte din lucrările sale, l-a numit pe Alexandru Roşu cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii.
Ulterior Alexandru Roşu se asociază cu Ferdinand Häusler (care şi-a deschis atelierul în Bistrița în anul 1886), iar cei doi îşi vor desfăşura activitatea, pentru o perioadă de timp, sub o siglă comună: Roşu & Häusler.
În 1906 Alexandru Roşu a fost desemnat să realizeze albumul de prezentare al oraşului Bistriţa la „Expoziția națională”, deschisă la București în parcul amenajat pe câmpia Filaretului, unde a fost premiat pentru lucrările expuse.
Alexandru Roşu a fost membru al Asociațiunii transilvănene pentru literatură și cultura poporului român, ASTRA, fiind fotograful acestei asociații.
Alexandru Roşu, care în decursul vieții a fost premiat pentru lucrările sale de nenumărate ori, a murit în 10 februarie 1913.
Din decembrie 2015, statuia maestrului fotograf, turnată în bronz, îi veghează pe bistriţeni în Piaţa Centrală a oraşului...
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.