Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  233 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE Bistriţei: Cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii – originar din Bistriţa

02/09/2017 17:48:57 Ioana BRADEA  
A fost desemnat să realizeze albumul de prezentare al oraşului Bistriţa, la „Expoziția națională” deschisă în 1906 la București, fiind şi cel care i-a imortalizat pe luptătorii pentru drepturile românilor, în 1892. Nicolae Iorga, după ce a văzut o parte din lucrările sale, l-a numit cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii.

Una dintre cele mai reuşite secvenţe, la Târgul Mare a Bistriţei, zilele trecute, a fost evocarea fotografului bistriţean Alexandru Roşu, întruchipat pe scena din Piaţa Centrală de unul dintre actorii teatrului Masca – motiv pentru care nu ar strica să ne reamintim personalitatea celui care a imortalizat, spre finalul anilor 1800, oameni şi locuri din Bistriţa.

Alexandru Roşu s-a născut la Bistriţa, în 9 ianuarie 1854 şi a fost ucenicul primului fotograf bistriţean, Carl Koller.

Ulterior el s-a specializat în atelierele din Viena, de-a lungul anilor realizând sute de portrete şi imagini de grup ale concitadinilor săi, dar şi fotografii cu edificiile importante ale oraşului Bistrița.

Alexandru Roşu şi-a deschis propriul atelier fotografic din Bistrița în anul 1882, pe Hauptplatz no.22 (Piaţa Centrală nr. 22).

În anul 1892 Alexandru Roşu s-a deplasat la Sibiu pentru a-i fotografia pe cei mai iluştri luptători pentru drepturile românilor, memorandiştii transilvăneni care, în acelaşi an îl uimeau pe împăratul austro-ungar Franz Josef cu o petiţie. În documentul respectiv, memorandiştii cereau drepturi etnice egale cu ale populaţiei maghiare, oprirea persecuţiilor şi a încercărilor de maghiarizare.

Nicolae Iorga, după ce a văzut o parte din lucrările sale, l-a numit pe Alexandru Roşu cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii.

Ulterior Alexandru Roşu se asociază cu Ferdinand Häusler (care şi-a deschis atelierul în Bistrița în anul 1886), iar cei doi îşi vor desfăşura activitatea, pentru o perioadă de timp, sub o siglă comună: Roşu & Häusler.

În 1906 Alexandru Roşu a fost desemnat să realizeze albumul de prezentare al oraşului Bistriţa la „Expoziția națională”, deschisă la București în parcul amenajat pe câmpia Filaretului, unde a fost premiat pentru lucrările expuse.

Alexandru Roşu a fost membru al Asociațiunii transilvănene pentru literatură și cultura poporului român, ASTRA, fiind fotograful acestei asociații.

Alexandru Roşu, care în decursul vieții a fost premiat pentru lucrările sale de nenumărate ori, a murit în 10 februarie 1913.

Din decembrie 2015, statuia maestrului fotograf, turnată în bronz, îi veghează pe bistriţeni în Piaţa Centrală a oraşului...

Sursă: Salvati Turnul Dogarilor

13420 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro