Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  85 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Burgul sasesc Bistrita, sub blestemul focului

21/10/2011 12:49:03 Cristina MILEA  
Un singur secol a trecut in istoria Bistritei fara ca orasul sa nu fi trecut printr-un incendiu de proportii. Desi isi trage numele de la o apa, de-a lungul istoriei cel mai mare blestem al orasului a fost focul.

Istoria burgului sasesc Bistrita ne arata un oras devastat o data la o suta de ani de cate un incendiu. De fiecare data insa, burgul a renascut ca pasarea Phoenix din propria cenusa si fiecare incendiu a facut orasul si mai puternic.

Unul dintre primele incendii consemnate de istorie a avut loc in 1457 si s-a datorat castelanilor din Cetatea de pe Dealul Targului. Abuzurile castelanilor i-au determinat pe locuitorii burgului sa le asedieze cetatea deoarece nu mai suportau brutalitatea acestora.

„Dupa ce toate breselele au fost chemate sub arme, orasenii si-au facut punti peste santurile cetatii din Dealul Targului si au atacat-o. Castelanii nu au stat insa cu mainile in san si au trimis soli la Mihali Szilagy, comitele Bistritei, care ii sustine, iar acesta a trimis mercenari in oras si i-a dat foc. Stratagema a functionat, orasul cu numeroasele sale acoperisuri de sindrila ardea in mai multe puncte, iar bistritenii au fost nevoiti sa coboare pentru a stinge focul“, povesteste arheologul Gabriela Radulescu de la Muzeul Judetean, in cartea sa „Bistrita. O istorie urbana“.

La un secol de la incendiul provocat de conflictul cu castelanii, burgul sasesc a mai trecut o data prin foc. In 5 iunie 1689, o treime din oras a ars intr-un incendiu intensificat de vantul puternic care batea in acea zi. In acest incendiu a fost distrusa in mare parte si manastirea care functiona in zona unde e astazi caminul de batrani, dar si un turn in care era depozitata munitie, care a explodat.

Nici secolul XVIII nu a scapat de incendii. In 21 aprilie 1758, focul a distrus 143 de case si mai multe institutii, inclusiv Biserica Piaristilor si spitalul din oras. Atunci s-a dat decret in Bistrita sa se interzica construirea cladirilor din lemn.

O suta de ani mai tarziu, orasul a cunoscut insa cel mai devastator incendiu din istorie. „In casa aramierului Berger, din strada Lemnelor, se aprinde grajdul la orele 10 seara[...]. Chiar si vechile turnuri de deasupra Portii Unguresi si a Portii Spitalului au luat foc. Biserica si turnul ei ardeau. Acoperisul bisericii a fost stins, dar turnul a cazut prada flacarilor, clopotul mare a mai batut ceasul de la miezul noptii apoi incet s-a topit in caldura infernala, clopotul mijlociu s-a prabusit de pe schela arsa si s-a spart in mii de bucati. Clopotul cel mic a cazut pe scarile de piatra, el singur scapand ca prin minune neatins“, asa prezenta Oscar Kisch in lucrarea sa „Evenimente mai importante din istoria Bistritei“, incendiul din 1857.

Un secol si jumatate a fost ferit orasul de incendii mari, pana in 2008, cand pe 11 iunie un alt incendiu a izbucnit de aceasta data doar la Biserica Evanghelica. Cel mai inalt turn de biserica din Transilvania a fost atunci mistuit de flacari.

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro