Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  47 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRIŢEI: Breslele cizmarilor erau împărţite în funcţie de averea clienţilor

05/05/2012 10:18:29 Anamaria CADIS  
În Bistriţa sfârşitului de secol XIX existau trei bresle diferite de cizmari, diferenţa dintre ele era dată de calitatea produselor, dar mai ales de clientela pentru care lucrau aceştia.

Breslele meşteşugarilor bistriţeni au fost principalul promotor al dezvoltării Cetăţii Bistriţa şi datorită acestora s-a reuşit obţinerea unei prosperităţi economice în micul burg din nordul Transilvaniei.

Fiecare breaslă aduna meştesugarii de acelaşi fel şi principalul scop al acesteia era cel de a apăra interesele membrilor ei, dar aveau roluri bine stabilite şi în ceea ce priveşte administrarea socială a cetăţii.

Una dintre meseriile în care bistriţenii excelau era cea de cizmar. Despre meşteşugarii care făceau încălţăminte în Bistriţa a scris în memoriile sale Gustav Zikeli, fiul ultimului maestru al breslei cizmarilor. Născut la sfârşitul secolului XIX, Zikeli povesteste că în acea perioadă în oraş existau trei tipuri de cizmari, fiecare formand o breasla diferită.

„Tatal meu a fost cizmar, şi anume Deutsch-Schuster în traducere liberă „cizmar sas”. Mai existau  şi Tschismenmacher în traducere liberă „om care făce cizme” şi Bauerisch-Schuster tradus „ţăran cizmar”, trei bresle diferite. Reprezentanţii Deutsch-Schuster făceau încălţăminte numai la comandă, erau elita meşterilor de pantofi. Tschismenmacher făceau marfa de piaţă, la fel şi breslaşii Bauerisch-Schuster. Încălţămintea acestora din urmă nu avea tocuri, era făcută din piele mai grosolană şi deseori colorată în roşu. Breslaşii Bauerisch-Schuster îşi tăbăceau singuri pieile. Pentru încălţăminte se foloseau foarte mult opincile, acestea erau tăiate de pielari şi vândute tot de ei”, arată Zikeli în Memoriile sale.

Pentru a demonstra că reprezentanţii Deutsch-Schuster erau cei mai de frunte dintre cizmarii cetăţii, Zikeli scrie în Memoriile sale şi despre activitatea şi clientela tatălui său. „Tata lucra de obicei cu un ucenic şi avea ca şi clienţi dintre ţăranii saşi cei mai înstăriţi din Untere Vorstadt (n.r. actuala stradă Independenţei) şi Heidendorf (n.r.Viişoara ). Erau săptămâni când avea foarte mult de lucru, în care mama îl ajuta harnică, în special înaintea sărbătorilor mai importante”, scrie sasul care şi-a deschis ulterior o tipografie în oraş.

Să fii membru de frunte al unei bresle, aşa cum era tatăl lui Zikeli nu însemna neaparat că trebuia să fii şi intelectual. Bătrânul cizmar nu ştia, potrivit fiului său, nici să scrie, nici să citească şi avea cunostinţă doar de cifre. „Tata a fost şi ultimul meşter al breslei. La dizolvarea breslei, cufărul acesteia şi ultima carte de protocol au rămas în proprietatea noastră. Cufărul este lucrat frumos, cartea de protocol conţine numai lucruri mai puţin importante. Tata a murit în 1915 la 76 de ani”, îşi încheie Zikeli amintirile despre breasla tatălui său.
 

6985 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro