Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  211 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRIȚEI: Bistrița, capitala Transilvaniei... Însă doar pentru două luni

02/01/2014 16:52:38 Ioana BRADEA  
Puțină lume știe, dar în secolul 19, Bistrița a cunoscut puterea absolută, fiind capitala întregii regiuni și hotărând soarta tuturor orașelor ardelenești. Primul guvernator militar și civil al Transilvaniei, baronul german Ludovic Wohlgemuth, şi-a stabilit cartierul general la Bistriţa, transformând micul oraş într-un adevărat centru de putere.

În 1849, în iulie şi august, de la Bistriţa s-a hotărât soarta tuturor oraşelor transilvane. De aici plecau ordonanţe şi proclamaţii pentru întreaga regiune, care pe atunci era principat în cadrul Imperiului Austriac. Documentele purtau semnătura primului guvernator militar şi civil al Transilvaniei, baronul german Ludovic Wohlgemuth, care şi-a stabilit cartierul general la Bistriţa și a transformat micul burg săsesc într-un adevărat centru de putere – scrie historia.ro.

La Direcţia judeţeană Bistriţa-Năsăud a Arhivelor Naţionale, în colecția Iulian Marțian (care valorează sute de mii de euro) se află și documentele ce atestă faptul că baronul neamț Ludovic Wohlgemuth a fost trimis de împăratul austriac să restabilească ordinea în Transilvania şi să înăbuşe ultimele zvâcniri ale Revoluţiei de la 1848-1849 din zonă. primind împuternicire imperială de a hotărî singur în probleme importante fără să se mai consulte cu împăratul de la Viena, Francisc Iosef.

Ludovic Wohlgemuth a preferat Bistriţa – pentru că în judeţ exista și  Regimentul al II-lea de graniţă la Năsăud, singurul care, în timpul Revoluţiei din 1848 a rămas fidel împăratului de la Viena.

Regimentul avea companii de soldaţi pe Văile Şieului şi Bârgăului iar guvernatorul se simțea în siguranţă în această zonă, bine apărată de grănicerii năsăudeni.

Ludovic Wohlgemuth a sosit la Bistriţa la începutul lunii iulie, însoțit de o mână de funcţionari iar istoricii presupun că acesta ar fi locuit, cel mai probabil, în clădirea fostei primării a Bistriţei, situată în Centrul Istoric al oraşului, pe strada George Coşbuc – fiind la acea oră cea mai potrivită clădire capabilă să găzduiască un guvernator.

„A guvernat cu o mână de fier deoarece a reuşit în puţin timp să restabilească ordinea în zonă. A repus în funcţiune instituţiile existente înainte de Revoluţia de la 1848. Baronul a luat şi măsuri pentru redresarea economiei, şubrezită de prezenţa pe piaţă a trei monede. Pe lângă moneda imperială, cea austriacă, mai apăruseră şi monedele ruseşti şi maghiare. A lăsat pe piaţă doar moneda împăratului", a explicat istoricul Ioan Mureşan, directorul Arhivelor judeţului pentru Historia.ro.

Ceva se pare totuși că nu i-a priit sau nu i-a convenit baronului Ludovic Wohlgemuth la Bistrița – pentru că acesta și-a luat suita și a părăsit orașul spre sfârșitul lunii august, instalându-se la Sibiu.


Sursa & foto: historia.ro

12262 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro