Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  201 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE Bistriţei: Berea curgea în valuri la Bistriţa, încă din Evul Mediu. Domnitorul Alexandru Lăpuşneanu împrumuta berari de aici

02/10/2016 13:24:31 Ioana BRADEA  
Dacă în zilele noastre, bistriţenii savurează diverse mărci de bere străine, prin anii 1500 cetatea Bistriţei era renumită pentru berea produsă de târgoveţii din zonă. Domnitorul Alexandru Lăpuşneanu solicita, prin 1567, doi berari din Bistriţa care să-i producă bere de calitate. „Corona” produsă în oraşul nostru – printre cele mai apreciate:

Istoricul Corneliu Gaiu povestea anul trecut, tot cu prilejul Oktoberfestului bistriţean, că în Orient berea era cunoscută încă de acum 4.000 de ani: egiptenii o considerau o licoare a zeilor şi un dar al Nilului, dar cei care au pus serios umărul la popularitatea ei crescândă au fost celţii – primii care au descoperit că, depozitată în butoaie de lemn, berea fermentează mai bine şi capătă un gust mai savuros.

În Transilvania, prima menţionare a unui berar apare în 1362. Cronicile vremii povestesc despre un anume berar Iacob, din Cluj, care intrase în conflict cu unul dintre nobilii de Floreşti.

Chiar dacă pare greu de crezut, berea s-a răspândit cu repeziciune mai ales prin mănăstiri, călugării având propriile reţete şi metode speciale de preparare a acestei băuturi.

Patricienii oraşului sunt de asemenea amintiţi ca producători de bere, iar domnitorul Alexandru Lăpuşneanu solicita cetăţii medievale Bistriţa, prin 1567, doi berari care să-i producă bere de calitate.

Gustoasa licoare era consumată aici încă din secolele XIV-XV, iar ulterior, berăriile şi micile fabrici care produceau bere au cunoscut o dezvoltare explozivă: aproape fiecare târg, fiecare oraş avea câte două trei întreprinderi unde se producea bere – acestea existând chiar şi în comunele mai răsărite.

La Năsăud după înfiinţarea regimentului de graniţă apare o berărie orăşenească a comunităţii, urmând ca alte două berării să apară în 1868. Una dintre ele aparţinea chiar lui Goldsmith şi a fost apoi preluată de Iulian Marţian, ginerele său, un colecţionar incredibil – fost ofiţer în armata austro-ungară.

Şi la Bistriţa funcţiona o berărie pe actuala Strada Dornei, în secolul XVIII, ulterior fiind înfiinţate şi alte berării, în afara oraşului.

Istoricul bistriţean a mai povestit că unul dintre sortimentele celebre de bere era Corona – o bere emblematică şi foarte renumită pentru berăria din Bistriţa.

Din secolul XIX bistriţenii s-au bucurat şi de introducerea culturii hameiului care va da o nouă aromă sortimentelor de bere, iar pe la mijlocul secolului XIX, în Transilvania erau înregistrate peste 130 de berării mai mici sau mai mari care produceau bere.

Foto: Bistriţa de Altădată

8664 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro