Dacă în zilele noastre, bistriţenii savurează diverse mărci de bere străine, prin anii 1500 cetatea Bistriţei era renumită pentru berea produsă de târgoveţii din zonă. Domnitorul Alexandru Lăpuşneanu solicita, prin 1567, doi berari din Bistriţa care să-i producă bere de calitate. „Corona” produsă în oraşul nostru – printre cele mai apreciate:
Istoricul Corneliu Gaiu povestea anul trecut, tot cu prilejul Oktoberfestului bistriţean, că în Orient berea era cunoscută încă de acum 4.000 de ani: egiptenii o considerau o licoare a zeilor şi un dar al Nilului, dar cei care au pus serios umărul la popularitatea ei crescândă au fost celţii – primii care au descoperit că, depozitată în butoaie de lemn, berea fermentează mai bine şi capătă un gust mai savuros.
În Transilvania, prima menţionare a unui berar apare în 1362. Cronicile vremii povestesc despre un anume berar Iacob, din Cluj, care intrase în conflict cu unul dintre nobilii de Floreşti.
Chiar dacă pare greu de crezut, berea s-a răspândit cu repeziciune mai ales prin mănăstiri, călugării având propriile reţete şi metode speciale de preparare a acestei băuturi.
Patricienii oraşului sunt de asemenea amintiţi ca producători de bere, iar domnitorul Alexandru Lăpuşneanu solicita cetăţii medievale Bistriţa, prin 1567, doi berari care să-i producă bere de calitate.
Gustoasa licoare era consumată aici încă din secolele XIV-XV, iar ulterior, berăriile şi micile fabrici care produceau bere au cunoscut o dezvoltare explozivă: aproape fiecare târg, fiecare oraş avea câte două trei întreprinderi unde se producea bere – acestea existând chiar şi în comunele mai răsărite.
La Năsăud după înfiinţarea regimentului de graniţă apare o berărie orăşenească a comunităţii, urmând ca alte două berării să apară în 1868. Una dintre ele aparţinea chiar lui Goldsmith şi a fost apoi preluată de Iulian Marţian, ginerele său, un colecţionar incredibil – fost ofiţer în armata austro-ungară.
Şi la Bistriţa funcţiona o berărie pe actuala Strada Dornei, în secolul XVIII, ulterior fiind înfiinţate şi alte berării, în afara oraşului.
Istoricul bistriţean a mai povestit că unul dintre sortimentele celebre de bere era Corona – o bere emblematică şi foarte renumită pentru berăria din Bistriţa.
Din secolul XIX bistriţenii s-au bucurat şi de introducerea culturii hameiului care va da o nouă aromă sortimentelor de bere, iar pe la mijlocul secolului XIX, în Transilvania erau înregistrate peste 130 de berării mai mici sau mai mari care produceau bere.
Foto: Bistriţa de Altădată