Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  239 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Ansambul Sugalete, inima comerciala a Bistritei

04/03/2012 15:02:48 Mariana NASAUDEAN  
Construit in scopuri comerciale, ansamblul Sugalete a ajuns sa fie considerat unul dintre reperele istorice ale epocii medievale. Desi a suferit modificari substantiale, ansamblul inca vorbeste despre ceea ce a insemnat comertul, viata si traiul in burgul bistritean de alta data.

Regele Ludovic I de Anjou, in dorinta de a incuraja industria si comertul sasilor bistriteni, le-a acordat acestora dreptul de a tine “targul cel mare”. Acest targ era tinut de Sfantul Bartolomeu si dura 15 zile.

“Ca urmare, localnicii au edificat in scurta vreme Complexul Sugalete si cu scopuri mercuriale si de deservire, construind spatii extinse de depozitare si adapost pentru negustori si convoaiele lor. Sub portiunea acoperita a coloanelor, comerciantii isi puteau etala marfa pe timp nefavorabil, in vreme ce Piata Centrala (Marktplatz) oferea un spatiu mai mult decat suficient cand timpul era frumos”, noteaza Oscar Skrabel in Nostalgii citadine.

Orasul bistritean se gasea la intersectia unor drumuri comerciale foarte importate in acea perioada, drumuri ce uneau Europa de Vest cu cea de Est. Deoarece trecerea prin Bistrita oferea posibilitatea negustorilor de a avea o calatorie mai usoara, numarul celor care tranzitau orasul era insemnat.

“De multe ori comerciantii zaboveau aici, fiind scutiti de taxe si impozite, dar si obligati, prin ordinul expres al regelui, sa-si ofere marfa spre vaznare si bistritenilor, cand tranzitau burgul. Aproape zilnic, care cu coviltire umpleau curtile lungi ale caselor din Sugalete. Aici erau amenajate, pe langa depozite spatioase, si grajdurile pentru animalele de povara. In incaperile dinspre piata, drumetii se puteau ospata pe cinste, cu rafinatele preparate culinare ale bistritenilor. Vinurile autohtone de Lechinta, Teaca, Neuburgerul si Steiningerul erau renumite si se bucurau si atunci de o binemeritata apreciere. Viile roditoare din preajma orasului erau mai mult decat indestulatoare pentru a asigura din belsug vinul pentru cei ce-si potoleau cu greu setea, sau doreau sa-si “pertracheze” afacerile la un pahar”, mai scrie Oscar Skrabel.

De multe ori oaspetii doreau sa fie feriti de privirile trecatorilor si cereau sa stea in curtile sau in gradinile din spatele complexului. Alteori, acestia preferau sa-si petreaca timpul la mesele dinspre strada. Zona era una cu multa voie buna, unde instrumentele muzicale puteau fi auzite aproape peste tot, mai ales la ceas de seara, cand parca incercau sa se intreaca intre ele.

“Tarziu, in noapte, oaspetii se retrageau spre camerele de la etaj, amenajate in dormitoare confortabile. Doar ceasul din Turnul sasilor mai tinea seama timpului, batand orele exact, pentru cei care ar fi fost interesati sau dispusi sa le mai auda. Numai garda municipala, ce patrula noaptea prin targ, le mai urmarea, deoarece si ei anuntau ora cu glasurile ragusite, odata cu asigurarea data orasenilor ca este liniste deplina si totu-i in ordine in cetate. Dis-de-dimineata zona fremata datorita targovetilor. Se randuiau mesele si tonetele cu marfa. Uneori marfa era expuse in carute sau chiar pe jos, sub boltile stradale”, consemneaza autorul “Nostalgiilor citadine”.

Bistritenii puteau cumpara de acolo marfuri diverse, de la obiecte facute de mesterii locali pana la obiecte din aur si argint, haine bisericesti sau chiar arme.

In ultima perioada, in zona au fost facute multe modificari care au schimbat infatisarea si culoara specifica a ansamblului. O parte din elementele decorative au disparut, iar o data cu ele si o parte din ceea ce insemnau Sugaletele.

“Pierzand din amplitudinea acoperisurilor, Sugaletele a pierdut si din somptuozitatea de odinioara. Uniformizarea copertinelor a saracit complexul de farmecul sau medieval”, mai noteaza Oscar Skrabel.

Parterul este si astazi inchirat comerciantilor si impreuna cu coloanele exterioare mai poate oferi o imagine care sa aduca aminte de ceea ce insemnau Sugaletele in perioada medievala.

8567 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro