„Nu daţi pe datorie lui Babă Toader alui Vasile din comuna Chintelnic, deoarece mătuşa lui nu va plăti nici o datorie făcută de dânsul!!!” Cam aşa suna un anunţ apărut la „mica publicitate” într-o ediţie a ziarului local Săptămâna, prin martie 1930, în timp ce văduva poetului George Coşbuc se zbătea în ghearele mizeriei.
Zbuciumaţii ani ’30 au fost resimţiţi şi de bistriţenii de rând sau de cei mai „faimoşi” ca nişte ani plini de probleme financiare: văduva poetului George Coşbuc se zbătea în ghearele mizeriei, după cum reiese dintr-un articol publicat pe 1 martie în ziarul local „Săptămâna”.
Articolul era intitulat „Un proect de lege pentru acordarea unei pensiuni văduvei marelui poet. Răsplătirea întârziată a operei lui G. Coşbuc” şi lăuda, în câteva cuvinte, „iniţiativa unor vrednici parlamentari” care „au adus pe biuroul Camerii un proect de lege, prin care se acordă văduvei lui Căşbuc o pensiune de 10.000 Lei lunar începând de la 1 Ianuarie 1930.”
„Marele poet, fiu al acestui judeţ, avusese în viaţă o tovarăşă credincioasă, lăsată, la moartea lui în voia necazurilor şi a mizeriei. Cu toată insuficienţa sumei, gestul acesta de necesară generozitate pentru memoria unui mare poet naţional, a răsplătit măcar un crâmpei din strofele inspirate ale neuitatului Coşbuc – menţiona autorul articolului, în ediţia de sâmbătă, 1 martie 1930 a ziarului „Săptămâna”.
Nu toată lumea se zbătea, însă, în ghearele mizeriei. Existau oglindite în presa vremii şi cazurile unor mătuşi sau rude foarte preocupate de datoriile nepoţilor: „Nu daţi pe datorie lui Babă Toader alui Vasile din comuna Chintelnic, deoarece mătuşa lui nu va plăti nici o datorie făcută de dânsul!!!” sau „Familia lui Jakobenszky Sandor în viitor nu recunoaşte nici o datorie făcută de susnumitul!”...
Foto: Laurentiu Grec Facebook.