Sasoaicele din Bistrita erau recunoscute ca fiind printre cele mai bune gospodine din Transilvania, dar specialitatea lor era, fara indoiala, sa pregateasca dulciuri.Genica Stanciu, proprietara cofetariei Perla din Bistrita are norocul de a fi una dintre putinele bistritence care detine un retetar vechi de la 1864 si pregateste dupa el prajiturile.
Putini sunt bistritenii care nu au mancat in viata lor, cel putin o data, o prajitura de la cofetaria Perla, cea mai veche din oras. Dar si mai putini stiu ca islerele si cremesurile pe care le cumpara de aici sunt facute dupa o reteta originala de la mijlocul secolului XIX.
Genica Stanciu este cofetareasa inca de cand avea 16 ani, iar pentru ca s-a descurcat foarte bine, la doar 18 ani a devenit sefa cofetariei pe care astazi o detine. Datand de pe la 1925, cofetaria de pe pietonal s-a numit o buna perioada Trandafirul, iar apoi i-au schimbat numele in Perla. „Este cea mai veche cofetarie care inca mai functioneaza in Bistrita. La etaj stateau trei frati bijutieri sasi care au donat statului roman toata partea de jos, asa am reusit eu sa o cumpar”, povesteste cofetareasa.
Pe langa vechimea cofetariei si traditia de care se bucura, adevarata mandrie a Genicai Stanciu este retetarul dupa care face prajiturile. „L-am primit in 1981 de la fostul maistru cofetar Maier. Atunci avea 82 de ani si mi l-a lasat mie sa am grija de el si sa continui traditia prajiturilor care le faceau sasii si maghiarii din oras”, explica cofetareasa.
Dupa 150 de ani, bistritenii inca mai pot gusta islere facute dupa retetarul original. De asemenea, de acolo au fost preluate retete de cremes, savarina, amandina, bucuresti, minione cu cafea si portocale sau diplomatul cu stafide. „De exemplu, unul dintre secretele islerelor din retetar este fondantul care se pune deasupra si care se face in casa nu se cumpara asa cum se intampla acum in majoritatea cofetariilor”, explica Genica Stanciu.