Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  254 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Afla unde se fac prajituri de Paste dupa un retetar din 1860

16/04/2012 09:00:20 Anamaria CADIS  
Sasoaicele din Bistrita erau recunoscute ca fiind printre cele mai bune gospodine din Transilvania, dar specialitatea lor era, fara indoiala, sa pregateasca dulciuri.Genica Stanciu, proprietara cofetariei Perla din Bistrita are norocul de a fi una dintre putinele bistritence care detine un retetar vechi de la 1864 si pregateste dupa el prajiturile.

Putini sunt bistritenii care nu au mancat in viata lor, cel putin o data, o prajitura de la cofetaria Perla, cea mai veche din oras. Dar si mai putini stiu ca islerele si cremesurile pe care le cumpara de aici sunt facute dupa o reteta originala de la mijlocul secolului XIX.

Genica Stanciu este cofetareasa inca de cand avea 16 ani, iar pentru ca s-a descurcat foarte bine, la doar 18 ani a devenit sefa cofetariei pe care astazi o detine. Datand de pe la 1925, cofetaria de pe pietonal s-a numit o buna perioada Trandafirul, iar apoi i-au schimbat numele in Perla. „Este cea mai veche cofetarie care inca mai functioneaza in Bistrita. La etaj stateau trei frati bijutieri sasi care au donat statului roman toata partea de jos, asa am reusit eu sa o cumpar”, povesteste cofetareasa.

Pe langa vechimea cofetariei si traditia de care se bucura, adevarata mandrie a Genicai Stanciu este retetarul dupa care face prajiturile. „L-am primit in 1981 de la fostul maistru cofetar Maier. Atunci avea 82 de ani si mi l-a lasat mie sa am grija de el si sa continui traditia prajiturilor care le faceau sasii si maghiarii din oras”, explica cofetareasa.

Dupa 150 de ani, bistritenii inca mai pot gusta islere facute dupa retetarul original. De asemenea, de acolo au fost preluate retete de cremes, savarina, amandina, bucuresti, minione cu cafea si portocale sau diplomatul cu stafide. „De exemplu, unul dintre secretele islerelor din retetar este fondantul care se pune deasupra si care se face in casa nu se cumpara asa cum se intampla acum in majoritatea cofetariilor”, explica Genica Stanciu.  
 

7988 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro