Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  219 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE Bistriţei: 1944. Exodul saşilor bistriţeni…

23/11/2013 14:23:23 Ioana BRADEA  
Unul dintre cele mai traumatizante episoade din istoria Bistriţei s-a întâmplat în septembrie 1944, când Bistriţa a fost bombardată cu 3 bombe care i-au speriat atât de mult pe locuitori încât au fugit cu toţii prin păduri. În aceeaşi toamnă, saşii erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi.

Firul vieţii majorităţii saşilor a fost schimbat sau oarecum interrupt forţat de natura evenimentelor din timpul războiului dar, mai ales de anul 1944, când majoritatea saşilor au fost nevoiţi să se refugieze, lăsând în urmă munca lor de-o viaţă.

Majoritatea nu şi-au dat seama ce se întâmplă, nu le-a explicat nimeni ceea ce va fi, nu ştiau ce va urma, crezând că merg de acasă doar pentru câteva zile, cel mult două săptămâni – se consemnează în “Exodul saşilor bistriţeni”. Volumul este semnat de Nicoleta Moldovan, bibliotecară la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi prezintă povestea emoţionantă a 12 saşi care au fost nevoiţi să părăsească Bistriţa la sfârşitul anului 1944.

Unul dintre „martorii” pe care autoarea i-a intervievat a fost şi Johann Meinhart iar poveştile lui s-au dovedit cu adevărat cutremurătoare: 10.000 de case au fost lăsate în urmă intacte, în toamna anului 1944.

Oamenii şi-au măturat casele, au aranjat frumos paturile, şi-au lăsat toate proviziile de porumb în pod, animalele în grajduri, şi-au predat cheile caselor la primărie, într-o cotarcă. Li s-a spus că în câteva săptămâni se vor putea întoarce. Dar nu a fost deloc aşa...” îşi amintea Johann Meinhart.

Frica a pus stăpânire atunci pe toţi saşii din Bistriţa şi din împrejurimi. “Atunci au plecat absolut toţi. Nimeni n-a rămas. În Dumitra, la numărul 312, Luci Catarina era născută în 15 septembrie, avea cinci zile. A plecat, însă, cu mama în căruţă şi când a ajuns în Austria avea două luni... În comună au rămas grajdurile cu animale şi vaci şi viţei şi boi şi găini şi oi şi tot ce-au avut. Vinuri, grâul în hambare, în podurile caselor, beciurile pline de vin...” mai povestea Meinhart.

Unii dintre saşi au ajuns în lagăre, mulţi n-au mai apucat deloc să-şi revadă locurile copilăriei iar cei mai puţini – care au reuşit să revină zeci de ani mai târziu, în vizită, aveau să găsească în locul celor lăsate – surprize – şi nu dintre cele mai plăcute....

Toţi o plecat. O rămas oraşul gol. Apăi sigur că n-o rămas mult timp gol, că o venit şi l-o ocupat. O tăbărât ţâgani destui...” povesteşte Ema Bucur, o altă săsoaică nevoită să plece din Bistriţa în 1944.

 

Sursa: Nicoleta Moldovan – “Exodul saşilor bistriţeni”, Editura Karuna, 2012

Foto: Direcţia Judeţeană a Arhivelor României

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro