Site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță că în această noapte (13 spre 14 decembrie), Pământul va avea parte de un fenomen astronomic considerat de oamenii de știință „misterios”. Dintre cele 12 ploi de meteoriti din 2014, aceasta este singura care provine dintr-un asteroid, și nu o cometă, așa cum se întâmplă de obicei.
O ploaie de meteoriți, supranumită „Geminide”, va avea loc în această noapte, conform informațiilor apărute pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Stelele căzătoare care vor putea fi văzute și în Bistrița, presupunând că cerul va fi senin în noaptea de 13 spre 14 decembrie sunt considerate un fenomen absolut misterios, după cum afirmă businessinsider.com citat de Mediafax.
„Geminidele sunt preferatele mele, deoarece ele sfidează orice explicație", declara recent într-un comunicat de presă Bill Cooke, astronom la NASA, probabil tocmai pentru că – deși această ploaie de meteoriți a fost observată și studiată încă din 1862 – sursa ei a fost descoperită abia 121 de ani mai târziu – respectiv în 1983, când satelitul IRAS, lansat de NASA, a depistat sursa misterioasă a Geminidelor.
Era vorba de un corp ceresc mic, teluric, denumit 3200 Phaeton.
Cele mai multe ploi de meteoriți se produc atunci când particulele lăsate în urmă de o cometă cad pe Pământ și ard în atmosfera terestră, rezultatul acestui proces fiind tocmai apariția „stelelor căzătoare”.
O ploaie de meteoriți se produce atunci când un număr mare de stele căzătoare pot fi văzute într-un interval de timp foarte mic.
În acest an, ploaia de meteoriți Geminide va cuprinde între 60 și 80 de stele căzătoare pe oră.
Atâta doar că 3200 Phantom nu este o cometă care să genereze obișnuita ploaie de meteoriți, ci este chiar un asteroid, fapt nemaipomenit de oamenii de știință care au definit fenomenul ca fiind unul „misterios”.
Dintre cele 12 ploi de meteoriți ai anului 2014, cea care se va petrece în noaptea de 13 spre 14 decembrie va fi singura care va proveni dintr-un asteroid, potrivit American Meteor Society.
În ciuda faptului că asteroizii își păstrează cea mai mare parte a materialului component, Geminidele reprezintă una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din acest an, deoarece foarte multe resturi meteorice cad pe Terra, a precizat Bill Cooke.
„Din toată cantitatea de resturi meteorice prin care Terra trece în fiecare an, Geminidele sunt de departe cele mai masive. Dacă se adună cantitatea de praf din fluxul Geminidelor, ea depășește toate celelalte fluxuri de praf meteoric de până la 500 de ori”, a mai precizat savantul american.
Iar motivul aflat în spatele acestui fenomen a rămas, cel puțin deocamdată, un mister...
Foto Arhivă @ Robert Kovacs