Bistritenii, ingroziti de mirosul apasator de la statia de epurare, s-au plans comisarilor de la Garda de Mediu Bistrita-Nasaud. Comisarii au inceput o ancheta si au stabilit ca mirosul provine din cauza ca namolul activ (care combate bacteriile) a fost distrus de o substanta chimica insa nu au luat nicio masura.
In ultima perioada, bistritenii care locuiesc in zona statiei de epurare Bistrita sau cei care trec prin zona au de “infruntat” un miros crunt.
Statia de epurare Bistrita are rolul de a preleva apa uzata care soseste pe canalul colector din oras. Odata ce apa a ajuns pe canalul colector, cu ajutorul unor utilaje, mizeriile din apa sunt indepartate. Dupa ce este efectuata aceasta operatiune, apa este colectata in mai multe bazine care contin un namol activ.
Rolul namolului activ este de a distruge toate bacteriile care apar in apa. Apoi sunt efectuate o serie de analize si apa este evacuata in raul Bistrita.
Cand in bazine ajung substante chimice namolul activ este distrus si nu mai poate distruge bacteriile aparute in apa.
Acest lucru s-a intamplat si in ultima perioada – cel putin asta sustin reprezentantii Garzii de Mediu care at fot in control.
Exasperati de mirosul ingrozitor care venea de la statia de epurare, mai multi bistriteni au reclamat acest lucru la Garda de Mediu Bistrita-Nasaud. Comisarii s-au deplasat la fata locului si au inceput o ancheta.
“In ultima perioada a fost schimbat namolul din bazine. Din cauza ca bacteriile nu au mai putut fi distruse de namolul activ mirosul s-a simtit in zonele invecinate statiei de epurare. Mirosul a fost accentuat si din cauza ca a fost cald”, a explicat pentru Bistriteanul.ro, comisarul sef de la Garda de Mediu Bistrita-Nasaud, Ioan Bors.
Cu toate acestea, comisarii de la Garda de Mediu Bistrita-Nasaud nu au aplicat nicio amenda administratorilor statiei de epurare din Bistrita. Deoacamdata bnu exista solutii, asa ca namolul activ trebuie schimbat periodic, iar in acele zile mirosul o sa se simta din nou.
Conform directorului Aquabis, Ioan Sandru, pana in luna decembrie a anului 2013, cand va fi finalizat proiectul ISPA (care prevede o serie de modernizari a retelei de apa si canalizare), bistritenii nu au sanse sa scape de “mirosuri”.