Bistriţa-Năsăud deţine secretul igienei perfecte în spitale! Umilim orice spital din UE cu doar câteva infecţii intraspitaliceşti înregistrate într-un an în spitalele din tot județul! Oficial, microbii aproape că nu există în spitalele noastre. Tot la noi există și spitalul unde nu s-a înregistrat nicio infecție nosocomială. VEZI unde:
Harta judeţelor din România în care s-au găsit probleme la spitale ne-a declarat... puri şi neatinşi! Bistrița-Năsăud se află pe lista scurtă, alături doar de Giurgiu, a județelor în care compania Hexi Pharma nu vindea dezinfectanți cu substanțe active diluate de câteva ori, aspect care poate influența semnificativ rata infecțiilor intraspitalicești. Practic, folosindu-se substanţe diluate, suprafețele dezinfectate nu erau sterilizate perfect.
Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud este instituţia care monitorizează infecţiile intraspitaliceşti, tocmai acelea care ar fi fost favorizate de folosirea unor dezinfectanţi diluaţi în majoritatea spitalelor din ţară. Subiectul pare unul sensibil, astfel încât directorul DSP, dr. Anca Andriţoiu, ne-a pasat astăzi scurt către directorul adjunct al DSP, dr. Doina Petri, pentru lămuriri.
Surprinzător, aceasta a declarat pentru Bistriţeanul.ro că nu este în măsură să dea informaţii deoarece Ministerul Sănătăţii a transmis clar, în cadrul unei videoconferinţe, tuturor unităţilor spitaliceşti şi instituţii legate de acestea din ţară că pe durata anchetei penale nimeni nu poate să spună nimic cu privire la dezinfectanţi sau alte lucruri legate de acest subiect. „Ancheta penală nu vizează şi spitalele din Bistriţa-Năsăud, însă tot nu pot fi comunicate informaţii din cauza recomandărilor primite de la minister” – a declarat Doina Petri pentru Bistrițeanul.ro.
Concret, reporterii Bistriţeanul.ro au solicitat rapoartele cu privire la numărul de infecţii nosocomiale înregistrate în spitalele din Bistrița, Beclean și Năsăud în anul 2015 şi în lunile care au trecut din anul curent. În plus, am fi dorit să vedem rapoarte din aceeaşi perioadă referitoare la numărul de decese având ca şi cauză infecţiile intraspitaliceşti. Sub scuza anchetei penale începută la nivel național și a directivelor primite de la Ministerul Sănătății, nu am avut acces la astfel de informații.
Singura sursă pe care am identificat-o pentru astfel de date este site-ul oficial al DSP BN. Aici am găsit raportul pe anul 2015 cu privire la infecţiile nosocomiale.
Bistriţa-Năsăud se poate mândri, efectiv, cu statistica. Într-un an întreg, mai exact pe durata anului 2015, în tot judeţul au fost raportate cinci (!) infecţii nosocomiale. Două infecţii figurează la spitalul din Bistriţa şi restul de trei, la Beclean. Spitalul din Năsăud nu a raportat nici măcar un singur caz de infecții intraspitalicești în anul 2015.
Toate aceste lucruri sunt o noutate chiar și pentru Europa. Inclusiv în cele mai moderne spitale din UE se înregistrează anual mai multe cazuri de infecții nosocomiale decât în România, să nu mai vorbim de județul nostru.
Conform site-ului oficial al Institutului Național de Sănătate Publică, ultimul studiu care privește infecțiile nosocomiale la nivel european și în România a fost realizat în 2012. În urma acestuia s-a estimat faptul că în spitalele europene „aproximativ 80.000 de pacienţi, adică unul din 18 suferă de cel puţin o infecţie nosocomială”. Pe de altă parte, în România „numărul mediu de infecţii nosocomiale per pacient a fost de 1,13, mai redus comparativ cu media europeană”. Explicaţia din partea INSP este aceea că, probabil, nu sunt raportate toate cazurile de infecţii intraspitaliceşti. Următorul studiu pe această temă va fi realizat în perioada 2016-2017.