Bistriţa era odată un oraş al breslelor. Păstrând în timp moştenirea lăsată de cei care au pus umărul şi sufletul la dezvoltarea acestui oraş, Bistriţa a fost mult timp renumită pentru meseriaşii ei. Chiar şi pe vremea comunismului, produsele fabricate aici erau renumite în regiune, în ţară şi unele chiar pe pieţele externe.
Dar ca o tradiţie să continue cineva trebuie să o ducă mai departe. Faptul că în Bistriţa sunt tot mai puţini meseriaşi se vede în zona industrială. Pentru ca meseriile să fie duse mai departe, pentru ca zona industrială să nu sufere din lipsă de oameni calificaţi este nevoie de şcoli, în care aceste meserii să fie predate, învăţate şi duse mai departe. Iar pentru şcolile profesionale nu numai profilurile şi programele, ci şi condiţiile care trebuie asigurate trebuie să fie corespunzătoare timpului nostru.
A investi în viitor înseamnă a investi în copii. Înseamnă a investi în educaţia tuturor copiilor noştri. Aşa cum consider greșit să prezentăm proiecte doar pentru anumite categorii de oameni, nu cred că putem să ne comportăm selectiv nici în domeniul învăţământului favorizând doar anumite unităţi şcolare printr-o finanţare disproporţionată. Administraţia trebuie să aibă în vedere modernizarea şi echiparea infrastructurii şcolare în ansamblul său - antepreșcolară și preșcolară, pentru învățământul general şi pentru învăţământul profesional şi tehnic - în mod nediscriminatoriu şi la nivelul nevoilor.
În Bistriţa trebuie investit masiv în diversificarea tipurilor de activităţi economice de producţie. Trebuie să redevenim acel loc unde se găsesc specialişti în mai multe domenii. Trebuie să ne reinventam în meseriaşi ai zilelor noastre. Dacă vom încuraja prin facilităţi, firmele mici la Bistriţa, acestea se vor dezvolta şi aici. Sprijinirea firmelor inovative va asigura promovarea tinerilor cu un nivel de educaţie ridicat, calificaţi şi specializaţi în unul sau mai multe domenii. Trebuie să ieşim din zona în care investitorii veneau la Bistriţa doar pentru mâna de lucru ieftină. Administraţia locală trebuie să aibă pe agenda zilnică încurajarea activităţilor unde se foloseşte o mână de lucru de înaltă calificare.
Trebuie să facem eforturi pentru a îmbunătăţi continuu factorul uman al acestui oraş. Pentru aceasta administraţia trebuie să asigure condiţiile necesare. De aici va urma imediat un nivel ridicat al veniturilor şi a calităţii vieţii lucru pe care bistriţenii îl merită şi pentru asigurarea căruia şi administraţia locală este responsabilă.
(PE)