Răsfoind catalogul distribuit deunăzi la Topul Județean al Firmelor, am avut o surpriză. Câștigătorul secțiunii Turism, este un hotel pe care toți îl credeam în colaps, Hebe din Sângeorz Băi.
Crezând că este o greșeală, am căutat mai multe informații și surpriză!Hebe nu este pe moarte, financiar este înfloritor, are profit, indicatori economici de invidiat, nu are datorii nici credite. Practic pe hârtie este visul oricărui bancher. Totuși există o discrepanță mare între ce spun statisticile și administrația din Sângeorz Băi și cifrele din bilanțurile companiei Hebe SA.
În raportul depus la Bursa de Valori București, se menționează că principala sursă de turiști este "Casa Națională de Pensii". Într-un cuvânt, afaceri cu statul. Curiozitatea m-a făcut să fac câtevea calcule, utilizând surse publice. Concluziile sunt deosebit de intresante și merită un pic de atenție.
În anul 2011, cifra de afaceri a SC Hebe SA a fost de 3.455.474 lei. Luând de bune afirmațiile privind importanța clienților aduși de către Casa Națională de Pensii, presupunem că 90% dintre turiști sunt pensionari. Mergând pe această supoziție, pensionarii au generat 3.109.927 lei.
În anul 2011, prețul integral al unui bilet de tratament era de 301,64 lei, așa cum apare public pe site-ul Casei Naționale de Pensii. Printr-o simplă împărțire, aflăm că Hebe a adus la Sângeorz Băi 10.310 de pensionari. Am și eu o întrebare legitimă, de ce se plâng cei din Sângeorz că nu sunt turiști? Că Hebe este în paragină, că stațiunea este distrusă, că este scumpă încălzirea, că nu au apă și alte asemenea. Sunt oare, prea cârcotași, cei din Sângeorz sau poate că au dreptate, iar o parte dintre turiștii aceștia, sunt doar virtuali?
Să mergem mai departe, pe site-ul Ministerului Turismului, hotelul Hebe este licențiat, ca având două stele și 448 de locuri de cazare. În conformitate cu legislația în vigoare, acesta este numărul maxim de turiști care pot fi cazați. Durata tratamentului este între 12 și 18 zile, așa cum prevede legislația în vigoare.
Pentru ușurința calculelor, presupunem că există trei serii lunar, deci la un grad de ocupare de 100% am avea lunar un număr de maxim 1.344 de turiști. Pentruba absorbi toți cei 10.310 turiști este nevoie de aproape opt luni de funcționare la capacitate maximă.
Ținând cont de faptul că din Noiembrie până în Martie, nu există prea mulți turiști la Hebe, gradul de ocupare, în perioada de funcționare, este practic de 100%. Cred că sunteți de acord cu mine că este cam greu de crezut. Să fi descoperit cei de la Hebe secretul turismului perfect? Sau poate există unele mici probleme? Vă las pe dumneavoastră să judecați.