„Fără îndoială, aceşti copii sunt atinşi de aripile îngerilor” a remarcat sculptorul prof. univ. Alexandru Păsat, preşedintele juriului la „Odată ca niciodată” – adăugând că sufletul copiilor care au expus în Galeria Arcade 24 intră parcă prin coala de hârtie spre o lume plină de miracole, din care ne oferă şi nouă câte un crâmpei...
„Acum o jumătate de veac pe când Radu Petrescu era profesor la Bistriţa şi nu reprezenta pentru bistriţeni un simplu nume de librărie – acest profesor şi-a dorit foarte mult un muzeu al artei infantile în oraşul nostru” a povestit Oliv Mircea, adăugând că, în momentul de faţă, în patrimoniul Asociaţiei „Odată ca niciodată” – iniţiatorul acestui eveniment şi principalul organizator – se află aproape 20.000 de picturi şi desene trimise de copiii din întreaga lume, de-a lungul celor 6 ediţii de concurs internaţional „Odată ca niciodată”.
Astă-seară, în prezenţa a zeci de copii care au înveselit admirabil spaţiul expoziţional – au fost inaugurate aproape 600 de lucrări – desene, picturi sau colaje – realizate de copii din toată ţara, dar şi din Grecia (140 de lucrări trimise în concurs), Franţa, Germania, Spania sau Republica Moldova.
„Probabil din modestie, echipa acestui proiect nu v-a spus că Biblioteca Naţională din Bucureşti a găzduit o selecţie a lucrărilor acestui concurs timp de şase luni de zile” a precizat şi Monica Buboly, reprezentantul Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud – unul dintre partenerii evenimentului.
Din cele 600 de lucrări expuse aporoape 200 sunt premiate şi sunt frumos amplasate în prima sală a galeriei de artă. În această ediţie au fost trimise în concurs peste 2300 de lucrări – toate foarte frumoase şi interesante, motiv pentru care şi membrii juriului s-au declarat într-o mare dificultate în a-i alege pe câştigători.
Dincolo de creativitatea şi imaginaţia unanim lăudate, dincolo de tema gravă a concursului (comemorarea lui Constantin Brâncoveanu în acest an) copiii prezenţi de la şcolile şi grădiniţele din Bistriţa au umplut astă-seara Galeria Arcade 24 de chicote şi veselie, aşteptând cu nerăbdare să se termine discursurile pentru a da iama printre bomboanele şi fursecurile pregătite de organizatori pentru finalul vernisajului.