Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  135 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Minunile de lângă noi: Tabăra internaţională de sculptură de la Sângeorz-Băi

07/08/2012 10:20:25 Ioana BRADEA  
“Participarea într-o tabără de sculptură şi ceramică aşa cum este cea de la Sângeorz Băi reprezintă doar vârful unui iceberg: ce se întâmplă dincolo de lucrările realizate aici este vital!” consideră ceramista Alexandra Mureşan, una dintre cele două artiste invitate în simpozion.

În acest weekend, forfota a domnit în curtea Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz Băi: ultimele pregătiri, ultimele finisaje la lucrările celor 12 artişti plastici invitaţi au intrat în linie dreaptă pentru că mâine, de la ora 18.00, are loc vernisajul simpozionului.

Ritualul îmbăierii

Doar două artiste au fost invitate în acest an să participe la ediţia cu numărul XX a simpozionului: Nesrin Karacan din Turcia şi Alexandra Mureşan din Târgu-Mureş, care a povestit pentru Bistriţeanul.ro că a fost prima sa participare într-o asemenea tabără de sculptură. “Este un schimb de experienţă permanent, vezi cum lucrează alţii, raportezi la ceea ce lucrezi tu, cunoşti atâţia oameni minunaţi...

Alexandra Mureşan povesteşte că nu a venit cu un concept de lucrare de-acasă. Când a ajuns în tabăra de sculptură, a aflat că se poate lucra în gresie şamotată (amestecată cu particule de porţelan ars) şi a conceput trei vase care vor putea fi combinate în sistemul puzzle. “Fiecare bucăţică de vas conţine versuri din Nichita Stănescu şi Ion Mureşan” povesteşte Alexandra Mureşan adăugând că a urmărit, cu această lucrare, ritualul îmbăierii în diferite ipostaze.

Alexandra Mureşan s-a declarat impresionată de figura şi experienţa sculptorului Nicolae Fleissig (Franţa) – singurul artist plastic care participă la tabăra de sculptură de la Sângeorz Băi încă din anul 1978, de la prima ediţie.

Zbor non-stop

Sculptorul şi profesorul Bogdan Hojbotă a povestit că lucrarea sa face parte dintr-un ciclu al zborului, va fi montată pe o culme, pe Dealul Zbârciului şi se doreşte a fi un semnal în oţel: “Am muncit la ea aproape non-top, uneori mai mult de 12 ore pe zi... Va fi grunduită şi vopsită într-o nuanţă la care încă mă gândesc, poate ceva între alb şi roşu, ca să se distingă între cer şi pământ...” a afirmat Bogdan Hojbotă.

Nu se poate spune că tânăra generaţie de artişti este mai superficială... Întotdeauna este ceva nou de scris, de căutat, de exprimat, de combinat materiale...” mai spune Bogdan Hojbotă.

Şi-a pierdut o falangă la Sângeroz

Vrând să fie optimist, sculptorul Gyori Csaba din Baia Mare şi-a intitulat lucrarea “Ultima clipă de inocenţă” deşi ar fi cochetat iniţial cu “Inocenţă pierdută”. Lucrarea reprezintă o suită de portrete ale unor tinere întâlnite în Malaysia, anul trecut, unde a participat la un simpozion internaţional de sculptură.

Am mai fost la Sângeorz Băi, la o altă tabără de sculptură, organizată prin 1991, dar nu de Maxim Dumitraş. Atunci am trecut şi printr-un accident nefericit: încercând să ridic o bucată de piatră, mi-am pierdut falanga pe aceste meleaguri... Prin urmare, o bucăţică din mine a rămas şi la Sângeorz, chiar dacă m-am născut la Târgu-Mureş, am trîit mulţi ani în Cluj iar acum m-am stabilit în Baia Mare...” mărturiseşte artistul, adăugând că cel mai mult, în realizarea unei asemenea sculpturi, îi place stadiul de concepţie şi realizarea propriu-zisă. “După aşa-zisa naştere a lucrării, aproape că nu mă mai interesează... Îmi vine s-o las baltă să se dezvolte cum are ea chef...” mai spune Gyori Csaba.

Privire interioară

Tot despre evoluţia lucrării în timp ne-a povestit şi sculptorul Maxim Dumitraş – organizatorul simpozionului de la Sângeorz Băi: “Este trunchiul unui copac în interiorul căruia am introdus o verigă... Ca o fereastră a sufletului, învelit în metal. Mi-am dorit să surprind visul privirii interioare. Am acoperit copacul cu o tablă de fier care va rugini în timp, după 5-10 ani, după ce va lucra şi natura peste ea, am să intervin din nou asupra ei...

Lucrările vernisate mâine vor fi ulterior transportate în muzeul natural amenajat la 3 kilometri de Sângeorz Băi – muzeul cunoscut dub numele de LandArt.

11311 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro