Casa de Cultură din Năsăud a găzduit aseară un concert de muzică folk. Concertul a fost un omagiu adus unui cetăţean de onoare al oraşului. VEZI aici despre cine este vorba şi ce personalităţi şi instrumente rare în lume s-au aflat pe scena din Năsăud:
Scena Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud s-a umplut de tineri interpreţi, dar şi de nume deja consacrate în muzica folk. Sala a fost plină în memoria părintelui Dumitru Tomi care a slujit patru decenii la Biserica „Sfântul Nicolae” din oraş până în anul 2014 când preotul atât de iubit de năsăudeni a decedat.
Elementul inedit al spectacolului a fost interpretarea lui Valentin Pleş, un tânăr năsăudean stabilit în Cluj. Acesta le-a făcut cunoştinţă spectatorilor cu două instrumente foarte rare în lume: Kora, un instrument muzical de origine africană confecţionat dintr-o jumătate de dovleac african autohton şi aşa-numitul Hang Drum. Cel din urmă este unul dintre cele doar 20.000 de instrumente de acest tip din lume. Asta, a explicat artistul, datorită faptului că pentru acordajul fin e nevoie de nu mai puţin de… 2 milioane de lovituri de ciocan pentru fiecare Kora!
Pe scenă a mai intrat şi George Ani, un cântăreţ de folk cunoscut atât în România, cât şi în străinătate. Alături de acesta s-a aflat şi Sorin Găzdac cu „copiii lui”, aşa cum a numit grupul muzical pe care îl coordonează, „Zori de zi”. Sorin Găzdac este foarte îndrăgit de năsăudeni şi datorită faptului că a făcut parte din Cenaclul Flacăra şi a cântat alături de Mircea Baniciu.
Bistriţeanul Dani Năsăudeanu s-a aflat şi el pentru a treia oară la acest concert comemorativ pe scena Casei de Cultură şi a încântat publicul alături de Alexandra Bindea. „Artileria grea”, aşa cum a numit-o prezentatorul, prof. Lucian Bichigean, a fost Alexandra Sidor, interpreta de folk cu o multitudine de premii câştigate la concursuri de muzică.
Concertul organizat de către părintele Lucian Greab şi părintele Florin Rusu cu sprijinul Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud a ţinut publicul mai bine de 3 ore pe scaune, iar aplauzele frenetice de la final au dovedit că Năsăudul, oraşul academicienilor, încă mai duce dorul Cenaclului Flacăra.