Senatul a aprobat miercuri o lege prin care se legalizează tăierea arborilor din pădurile virgine. Senatorul bistrițean Ioan Deneș este unul din inițiatorii proiectului. Ajuns ministru, acesta a zis că una din priorități e salvarea pădurilor, însă când s-a votat în plenul senatului, a ieșit… la o gură de aer.
Pe când era un simplu senator, Ioan Deneș a fost unul din inițiatorii proiectului de lege prin care se aprobă tăierea arborilor din pădurile virgine. Proiectul a fost depus la sfârșitul lunii octombrie 2017.
La 3 luni după propunerea acestui proiect legislativ, senatorul Ioan Deneș a depus jurământul pentru funcția de Ministrul Apelor și al Pădurilor. Acesta a spus că printre prioritățile sale, face parte și protejarea pădurilor, iar pentru pădurile virgine există o finanțare de 3,2 milioane lei, pentru anul 2018.
La nicio lună de la aceste mari vorbe, în camera Senatului a fost depus, miercuri, spre aprobare, proiectul de lege al cărui inițiator a fost actualul Ministru al Pădurilor. Culmea, când s-a supus la vot, Deneș a ieșit… la o gură de aer. Mai exact, pe ordinea de zi existau 16 proiecte ce trebuiau votate. Ioan Deneș a votat doar proiectele cu numerele 2,3,4,6,8,12 și 13. Proiectul privind tăierea pădurilor virgine a fost proiectul cu numărul 5, care a fost votat exact când Deneș a ieșit pentru o gură de aer, sau să dea un telefon, sau orice altceva ce putea fi făcut în doar câteva minuțele.
Astfel, din cei 95 de senatori prezenți în sală, (în senat fiind 136 de senatori în total), 81 au votat pentru, 12 împotrivă și doi s-au abținut.
Proiectul prevede scoaterea din cadrul ariilor protejate și tăierea arborilor din pădurile virgine pentru un scop… „nobil”, pentru serviciile comunitare de utilități publice, mai exact: reţelele de alimentare cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale, producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităţilor, iluminatul public, administrarea domeniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi altele asemenea, transportul public local.
Acum, soarta pădurilor virgine din România stă în mâna Camerei Deputaților, care e for decisiv.
În România există cele mai multe păduri virgine din Europa, iar la nivel mondial concurează cu Amazon și Congo.
În județul nostru există 100 de hectare de pădure neatinsă de om.