Într-o perioadă în care nu ne putem desprinde de telefoane, tablete și laptopuri nici măcar o zi, peste 150 de tineri din toată țara au dat gadget-urile pentru busolă și binoclu. Asta nu e tot, tinerii sunt treziți cu goarna când nici cocoșul nu cântă încă și sunt lăsați o zi în munte să învețe să facă focul și cum să-și facă adăpost din copaci căz
În total 170 de tineri din întreaga țară, împărțiți pe două serii, experimentează viața de militar în luna august, la Sângeorz-Băi. Tinerii participă la tabăra militară de supraviețuire, un proiect unic pentru o instituție a statului.
Faptul că această tabără are succes, deși atunci când a fost anunțată de Direcția de Sport și Tineret Bistrița-Năsăud, acum câțiva ani, toată lumea a fost sceptică, este dat de numărul participanților. Dacă în urmă cu 2-3 ani numărul lor nu depășea câteva zeci, anul acesta la tabăra din Sângeorz-Băi vor ajunge în total 170 de tineri.
Pentru a participa la această tabără, tinerii trebuie să aibă între 10 și 35 de ani, să fi făcut voluntariat, să urmeze o formă de învățământ și să aibă rezultate bune la școală sau facultate. Costurile sunt suportate de Ministerul Tineretului și Sportului, excepție făcând transportul.
Instructorii, foști militari în rezervă, nu îi menajează deloc pe tinerii care nu prea au fost conștienți în ce se bagă. Trezirea are loc la ora 6:30 dimineața cu goarna, iar programul include instructaj militar, cursuri de orientare în teren sau de autoapărare.
Luni, în a treia zi de tabără, tinerii au fost învățați cum să înoate astfel încât să nu obosească, dar și cum să acorde primul ajutor celor care dau semne că se îneacă. Miercuri, tinerii vor fi lăsați pe munte o zi, unde vor fi nevoiți să învețe să facă diverse tipuri de foc, să își construiască un adăpost din ce le oferă natura și să se orienteze cu ajutorul mușchiului de copac, al stelelor și al soarelui.
„Aici sunt câteva lucruri pe care nu le învaţă nici în şcoală şi nici în altă parte. Sunt lucruri pe care nu le găseşti în viaţa de zi cu zi şi mai mult decât atât, sunt lucruri folositoare în viaţă. Aici sunt trageri cu armament cu aer comprimat. Fac deplasare pe tiroliană, fac supravieţuire pe munte o zi”, dezvăluie instructorul Marin Iancu, militar în rezervă.
În fiecare tabără sunt însă și rebeli, care trebuie să îi asculte dumnezeiește pe instructori, dacă nu vor să se aleagă cu pedepse. „Aplicăm pedepse, însă acestea sunt mai mult stimulative. De exemplu, cine nu vine la termenul stabilit la adunare şi avem o deplasare cu un mijloc de transport, parcurge această distanţă pe jos. Este benefic pe undeva, dar nu le convine, aşa că încearcă să se adapteze”, spune Marin Iancu.
O carieră militară le face cu ochiul participanților la tabără
Tinerii nu doar că renunță la gadgeturi pentru instrucție militară și activități de supraviețuire, ci tabăra mai că i-a convins să urmeze o carieră militară. Florin Gheorghe, un tânăr de 17 ani din București, a fost nițel sceptic atunci când a ales această tabără, însă acum ia în calcul să îmbrace hainele militare.
„La început nu am fost aşa încântat, mă gândeam că nu vom avea voie să facem nimic, însă a început să-mi placă. Am fost şi în alte tabere, unde totul însemna numai distracţie, însă am vrut ceva diferit. Aici este foarte multă disciplină, care mă ajută să mă dezvolt, să fiu mai matur, să învăţ nişte chestii care mă ajută în viaţă. Chiar iau în calcul o carieră militară după experienţa aceasta”, spune tânărul.