Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  16 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Milităria a fost coborâtă din pod la Sângeorz-Băi. Cum renunță peste 150 de tineri la gadgeturi pentru busolă și binoclu

04/08/2015 13:23:19 Bianca SARA  
Într-o perioadă în care nu ne putem desprinde de telefoane, tablete și laptopuri nici măcar o zi, peste 150 de tineri din toată țara au dat gadget-urile pentru busolă și binoclu. Asta nu e tot, tinerii sunt treziți cu goarna când nici cocoșul nu cântă încă și sunt lăsați o zi în munte să învețe să facă focul și cum să-și facă adăpost din copaci căz

În total 170 de tineri din întreaga țară, împărțiți pe două serii, experimentează viața de militar în luna august, la Sângeorz-Băi. Tinerii participă la tabăra militară de supraviețuire, un proiect unic pentru o instituție a statului.

Faptul că această tabără are succes, deși atunci când a fost anunțată de Direcția de Sport și Tineret Bistrița-Năsăud, acum câțiva ani, toată lumea a fost sceptică, este dat de numărul participanților. Dacă în urmă cu 2-3 ani numărul lor nu depășea câteva zeci, anul acesta la tabăra din Sângeorz-Băi vor ajunge în total 170 de tineri.

Pentru a participa la această tabără, tinerii trebuie să aibă între 10 și 35 de ani, să fi făcut voluntariat, să urmeze o formă de învățământ și să aibă rezultate bune la școală sau facultate. Costurile sunt suportate de Ministerul Tineretului și Sportului, excepție făcând transportul.

Instructorii, foști militari în rezervă, nu îi menajează deloc pe tinerii care nu prea au fost conștienți în ce se bagă. Trezirea are loc la ora 6:30 dimineața cu goarna, iar programul include instructaj militar, cursuri de orientare în teren sau de autoapărare.

Luni, în a treia zi de tabără, tinerii au fost învățați cum să înoate astfel încât să nu obosească, dar și cum să acorde primul ajutor celor care dau semne că se îneacă. Miercuri, tinerii vor fi lăsați pe munte o zi, unde vor fi nevoiți să învețe să facă diverse tipuri de foc, să își construiască un adăpost din ce le oferă natura și să se orienteze cu ajutorul mușchiului de copac, al stelelor și al soarelui.

Aici sunt câteva lucruri pe care nu le învaţă nici în şcoală şi nici în altă parte. Sunt lucruri pe care nu le găseşti în viaţa de zi cu zi şi mai mult decât atât, sunt lucruri folositoare în viaţă. Aici sunt trageri cu armament cu aer comprimat. Fac deplasare pe tiroliană, fac supravieţuire pe munte o zi”, dezvăluie instructorul Marin Iancu, militar în rezervă.

În fiecare tabără sunt însă și rebeli, care trebuie să îi asculte dumnezeiește pe instructori, dacă nu vor să se aleagă cu pedepse.  „Aplicăm pedepse, însă acestea sunt mai mult stimulative. De exemplu, cine nu vine la termenul stabilit la adunare şi avem o deplasare cu un mijloc de transport, parcurge această distanţă pe jos. Este benefic pe undeva, dar nu le convine, aşa că încearcă să se adapteze”, spune Marin Iancu.

O carieră militară le face cu ochiul participanților la tabără

Tinerii nu doar că renunță la gadgeturi pentru instrucție militară și activități de supraviețuire, ci tabăra mai că i-a convins să urmeze o carieră militară. Florin Gheorghe, un tânăr de 17 ani din București, a fost nițel sceptic atunci când a ales această tabără, însă acum ia în calcul să îmbrace hainele militare.

La început nu am fost aşa încântat, mă gândeam că nu vom avea voie să facem nimic, însă a început să-mi placă. Am fost şi în alte tabere, unde totul însemna numai distracţie, însă am vrut ceva diferit. Aici este foarte multă disciplină, care mă ajută să mă dezvolt, să fiu mai matur, să învăţ nişte chestii care mă ajută în viaţă. Chiar iau în calcul o carieră militară după experienţa aceasta”, spune tânărul.

 
2368 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro