După rânduiala Bisericii Ortodoxe, calendarul bisericesc începe şi se termină cu sărbători închinate Maicii Domnului. Biserica mănăstirii de la Piatra Fântânele, datând din anul 1928, aşezată geografic pe o colină de la cota 1200 m, în Pasul Tihuţa, între cele două provincii Moldova şi Ardeal, poartă hramul “Naşterea Maicii Domnului”...
Mii de pelerini Bucovina, Maramureş, Valea Bârgăului, Valea Someşului, Bistriţa şi din alte zone sunt aşteptaţi să celebreze mâine Sfânta Maria Mică, la Tihuţa, la mănăstirea care poartă acest hram.
Programul liturgic va începe din ajun, de la ora 19, cu slujba Vecerniei şi Utreniei, săvârşite de Înaltpreasfintitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Programul va continua în ziua praznicului, de la ora 7, cu Taina Sfântului Maslu, Agheasma Mică, Acatistul Naşterii Maicii Doomnului, iar la ora 9.45 va fi săvârşită slujba Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţia Sa Mitropolitul Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de corul mănăstirii.
Având în vedere ca mănăstirea administrează şi parohia din Piatra Fântânele, la iniţiativa conducerii mănăstirii, credincioşii din parohie au pregătit pelerinilor veniţi de departe cazare si masă.
Pentru faptul că se află între Moldova şi Ardeal, astăzi mănăstirea este vizitată de foarte mulţi pelerini din cele două provincii, dar şi din alte zone ale ţării şi chiar din străinătate, ceea ce dă dinamism vieţii din mănăstire. Întrucât bisericuţa de lemn a mănăstirii este neîncăpătoare, în anul 2010 – odata cu sfinţirea crucii-monument, la 25 iulie –, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, Preasfinţitul episcop vicar Vasile Someşanul a pus piatra de temelie a noii biserici de zid cu hramul “Naşterea Maicii Domnului”.
Astăzi, cu susţinerea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, prin râvna şi munca credincioşilor şi a celor 22 de vieţuitoare, împreună cu maica stareţă Pamfilia Solcan şi a părintelui duhovnic protosinghel Gavril Horţ, se desfăşoară lucrările de ridicare a bisericii noi şi de împrejmuire a incintei cu zid de piatră.
Cu dragoste de Hristos, pelerinii sunt invitaţi să păşească pragul mănăstirii în aceste zile de sărbătoare, pentru ca, împreună, întru aleasă şi firească comuniune, să înălţăm rugăciuni, astfel încât Maica Domnului să mijlocească pentru noi înaintea Bunului Dumnezeu.