Sărbătoare mare - mâine, la Mănăstirea Sfântul Ilie din Nușeni care îşi sărbătorește hramul şi îşi va deschide porţile pentru miile de credincioşi care îi vor trece pragul. Programul liturgic începe în această seară, iar invitatul de onoare va fi mâine, Înalt Prea Sfinţia Sa Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ.
Biserica Ortodoxă îl pomeneşte mâine pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, iar Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului - ÎPS Andrei va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” de la Nușeni.
Ca în fiecare an, pe 20 iulie, Mănăstirea din Nuşeni îşi deschide porţile primind mii de credincioşi din întreaga ţară care aleg să petreacă aici sărbătoarea Sfântului Ilie.
Programul liturgic care va marca şi hramul Mănăstirii Sfântul Ilie va începe încă din această seară, cu Vecernia Mare, urmând ca astă-noapte să aibă loc Utrenia, Sfânta Liturghie în Biserica Mănăstirii, iar mâine dimineaţă, de la ora 8:00 să fie sfințită Apa şi să se citească Acatistul Sfântului Ilie Tesviteanul.
La ora 10:00 începe Sfânta Liturghie - oficiată, în acest an, de ÎPS Andrei Andreicuţ, alături de un sobor important de preoţi, în altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii.
Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.
Părintele Stareț Paisie explica faptul că Sfântul Ilie este unul dintre marii sfinți ai lui Dumnezeu care a trăit înaintea Mântuitorului Iisus Hristos: „Trăsăturile Sfântului Ilie, fermitatea mărturisirii credinței în Dumnezeul Cel Viu și minunile deosebite pe care le-a făcut (învierea fiului văduvei din Sarepta Sidonului, a pogorât foc din cer peste jertfele pregătite și, apoi, înălțarea sa la cer) îl reprezintă ca o personalitate aparte în rândul sfinților cinstiți în Biserica Ortodoxă. Dovada puternică a cinstirii sale este numărul mare de mănăstiri cu hramul «Sf. Ilie» din România, cât și faptul că mulți români poartă numele Sfântului Ilie”.