Duminica de Florii comemorează în tradiţia creştină intrarea triumfală a lui Hristos în Ierusalim, primit cu entuziasm de mulţime datorită Învierii lui Lazăr din mormânt, minune sărbătorită ieri. Mii de bistriţeni au luat cu asalt bisericile în această dimineaţă şi s-au întors acasă cu mâţişori de salcie, simbolul acestei sărbători.
Credincioşii catolici şi ortodocşi din întreaga lume sărbătoresc azi Floriile – Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost primit de mulţimi cu ramuri de măslin şi mult entuziasm, datorită Învierii lui Lazăr din mormânt.
Biruinţa lui Hristos asupra morţii lui Lazăr prevesteşte biruinţa asupra propriei morţi. Din acest motiv de Florii se poartă ramuri de salcie înmugurite, simbol al biruinţei vieţii asupra morţii.
Începând de azi, credincioşii se pregătesc spiritual pentru Înviere, prin ultima săptămână de post aspru şi rugăciuni care urmează în Săptămâna mare.
Biserica vede în această sărbătoare înaintarea lui Hristos spre jertfa de pe cruce: ar fi putut să evite moartea, însă a primit-o de bună voie, pentru a o birui.
Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa lui pământească în care a acceptat să fie aclamat ca împărat.
După un obicei străvechi, menţionat chiar în secolul al IV-lea de către pelerina Egeria şi generalizat în toată Biserica creştină, în Duminica Floriilor se aduc în biserici ramuri de salcie.
Acestea sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor, în amintirea ramurilor de măslin, cu care mulţimile l-au întâmpinat pe Hristos la intrarea în Ierusalim.
Nici bistriţenii nu s-au lăsat mai prejos şi au luat cu asalt, în această dimineaţă de sărbătoare, bisericile din oraş, pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun apoi la geamuri, la uşi sau la porţi.
Ramurile de salcie care se impart in biserica in ziua de Florii simbolizeaza ramurile de măslin şi palmier cu care a fost întâmpinat şi Iisus în Ierusalim.
Credincioşii catolici, preoţii, călugării şi călugăriţele din comunităţile religioase catolice obişnuiesc să organizeze adevărate procesiuni de Florii, constând în marşuri şi cântece pe care catolicii le adresează Mântuitorului, având, de asemenea ramuri de salcie sau măslin în mână. În fruntea procesiunii tinerii catolici poartă den obicei "Crucea Zilei Mondiale a Tineretului", iniţiată den Papa Ioan Paul al II-lea şi sărbătorită în fiecare an de catolici în ziua de FLorii.