Sarbatoarea Pastelui este pentru romani, alaturi de Craciun, cea mai importanta din an. Astfel, in aceasta dimineata bisericile din municipiu au fost pline de bistriteni, care au participat la slujba de Paste.
Enoriasii au venit la biserica in aceasta dimineata pentru a participa la slujba de Paste. Crestinii ortodocsi din Bistrita s-au prezentat in numar mare la slujba, bisericile din municipiu fiind arhipline.
Potrivit traditiei, oamenii au mers la biserica si au dus cosuri cu mancare pentru ca bucatele sa fie sfintite de preoti, aceasta marcand incheierea postului Pastelui. Dupa slujba, oamenii au plecat acasa, unde, potrivit obiceiului, fiecare membru al familiei gusta din bucatele sfintite.
Acest ceremonial de sfintire a bucatelor reprezinta sfarsitul postului Pastelui, care a durat 40 de zile. Una dintre femeile prezenta la slujba a declarat pentru Bistriteanul.ro ca “am tinut tot postul, iar acum am adus painea, cozonacii si pasca la biserica. Aici preotul mi le-a sfintit, iar acum o sa merg acasa sa mananc impreuna cu familia din ele”.
Traditia mai spune ca in prima zi de Paste dupa ce s-au intors de la slujba de Inviere si au luat anafura, toti ai casei trebuie sa manance un ou rosu si pasca, pentru a fi sanatosi ca oul si curati ca pasca.
Masa din prima zi de Paste este un prilej de reunire a familiei. De pe masa de Paste nu pot lipsi: ouale rosii, casul de oaie, salata cu ceapa verde si ridichi, drobul si friptura de miel, dar nici pasca umpluta cu branza.