Nu au cerut niciodată mult. Şi ori de câte ori a fost posibil – nu au cerut nimic. Însă în acest an au mare nevoie de ajutor. Sunt foarte mulţi copii şi tineri pe liste de aşteptare sau care nu îşi permit nici biletul de autobuz pentru a ajunge la Bistriţa, la terapie iar noi putem să dăm o mână de ajutor. Nu ne costă nimic!
Îşi desfăşoară activitatea într-o clădire retrocedată, ceea ce nu le oferă nicio certitudine în viitor, fiecare terapeut din centru lucrează deja minim 10 ore pe zi şi, evident, nu îşi permit să mai angajeze alţii… De fapt, nu îşi permit nici măcar să angajeze o secretară sau o persoană care să se ocupe de PR, un asistent social full time sau o femeie de serviciu.
Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” din Bistriţa are în pregătire foarte multe acţiuni, iar singurele surse de venituri pentru „Micul Prinţ” sunt sponsorizările părinţior, donaţiile unor prieteni fideli care ne cunosc activitatea şi declaraţiile de impozit care permit tuturor categoriilor de contribuabili să direcţioneze o parte din impozitul pe venit către un ONG.
Fiecare gând contează şi fiecare formular completat (care nu costă absolut nimic) se reflectă în activitatea noastră de zi cu zi şi ne permite să ajutăm mai mulţi copii.
Până la data de 30 septembrie, orice firma poate directiona, 20% din impozitul pe profit, aferent primelor trei trimestre, către un ONG în a cărui activitate are încredere.
Orice agent economic care are profit poate alege ca o parte din impozitul pe profit datorat statului să fie direcţionat către un ONG.
Încheiaţi un contract de sponsorizare cu o asociatie şi vă deduceţi 20% din impozitul pe profit datorat statului, în limita a 3% din cifra de afaceri a companiei. (art. 31 alin. 4 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal).
Practic, acest lucru înseamnă că PLĂTIŢI IMPOZITUL DIMINUAT CU CONTRAVALOAREA SPONSORIZĂRILOR DIN ANUL RESPECTIV.
Şi ceilalţi bistriţeni pot sprijini activitatea „Micului Prinţ"completând Formularul 230 (vezi Foto) care le permite să contribuie la recuperarea şi îmbunătăţirea vieţii copiilor de la Micul Prinţ. Vor dona astfel, 2% din impozitul pe venit care, în absenţa unei opţiuni de direcţionare, ajunge la bugetul de stat.
Pentru a completa formularul, este suficient să treceţi în câmpul 1 al formularului datele voastre de identificare, data completării şi semnătura la final. Restul câmpurilor sunt fie precompletate cu datele Centrului Micul Prinţ, fie vor fi completate ulterior de organul fiscal.
Nu este nevoie să ataşaţi fişa fiscală, şi nici să mergeţi personal să depuneţi formularele la sediul Direcţiei Financiare de care aparţineţi. Puteţi doar să îl completaţi, să-l scanaţi şi să-l trimiteţi pe adresa asociaţiei: autism.europa@gmail.com.
Cei de la Micul Prinţ vor centraliza formularele şi le vor depune la organele fiscale, cu borderou, pentru a putea urmări dacă sumele oferite de dumneavoastră sunt sau nu virate în conturile asociaţiei.
Formularele se pot descărca şi de pe site-ul Asociaţiei de Resurse şi Referinţă în Autism, cu un simplu click, chiar de AICI.
Dacă sunteţi înregistrat la organul fiscal cu semnătură electronică, puteţi completa formularul 230 online la Oficiul Virtual al ANAF, accesibil la adresa: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/.
Mai jos aveţi câteva dintre proiectele derulate de
Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism MICUL PRINŢ:
• Seminar gratuit pentru părinţi şi specialiştii din unităţile de învăţământ şi medicale din Bistriţa-Năsăud susţinut de specialişti din Germania (2008)
• Formarea de terapeuţi, acreditaţi de Colegiul Psihologilor din România (2009)
• Editarea unei broşuri tematice (400 de exemplare), distribuită medicilor de familie din Bistriţa-Năsăud, precum şi în grădiniţe şi instituţii (2009)
• Reabilitarea şi extinderea Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa (2009)
• „Educaţie pentru Autism”, proiect co-finanţat de Primăria Bistriţa (2009). În cadrul proiectului, o echipă de specialişti din cadrul CRRA „Micul Prinţ” a susţinut seminarii cu tema „Integrarea copilului autist în unităţile de învăţămînt preşcolar de masă” în fiecare grădiniţă cu personalitate juridică din municipiul Bistriţa.
• Training: „Tulburări de perceţie senzorială la persoanele cu autism şi tehnici de integrare senzorială prin joc”, la care au participat 40 de terapeuţi şi părinţi din municipiul Bistriţa (2010)
• „Grup de suport social pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist şi tulburări conexe” (2011), proiect co-finanţat de Primăria Municipiului Bistriţa
• Organizare curs „Intervenţii cognitiv comportamentale – aplicaţii la copiii cu tulburări din spectrul autist”, susţinut de Asociaţia de Psihoterapii Cognitiv- Comportamentale din Romania în colaborare cu Asociaţia Autism Transilvania - 20 de participanţi (2011)
• „Sală de documentare” pentru familiile copiilor cu TSA şi alte tulburări de dezvoltare (2012) proiect cofinanţat de Primăria Municipiului Bistriţa
• PREMIILE ANTIDISCRIMINARE – Ediția I (2012), Ediţia a II-a (2014), evenimente publice organizate la Sinagoga Bistrița în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean, Primăria Bistriţa şi Societatea de Concerte, în cadrul căruia au fost premiate peste 50 de cadre didactice din judeţ implicate în lupta pentru integrarea copiilor cu tulburări din spectrul autist în învăţământul de masă.
• Editarea şi lansarea revistei naţionale „2 ELEFANŢI – O REVISTĂ DESPRE AUTISM” şi a site-ului www.2elefanti.ro (2 aprilie 2013), cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură. Revista a fost distribuită gratuit în 5.000 de exemplare şi este un instrument util pentru părinţii şi cadrele didactice implicate în procesul educativ, vizând ansamblul tulburărilor de dezvoltare ale copiilor. În data de 2 aprilie 2015 a fost lansat numărul 3 al revistei, beneficiind de o largă distribuţie la nivel naţional.
• Proiectul „Servicii gratuite de kinetoterapie şi stimulare multisenzorială pentru copii cu tulburări din spectrul autist” (2013 şi 2014), co-finanţat de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin care au fost dotate cu materialele necesare sălile de kinetoterapie şi stimulare senzorială din cadrul Centrului „Micul Prinţ” iar 20 de copii cu tulburări de spectru autist au beneficiat de peste 300 de sesiuni de kinetoterapie şi stimulare multisenzorială.
• Proiect aquaterapie în parteneriat cu Casa Ema – 2015
• Proiect de terapie ecvestră în parteneriat cu „Caii Lupilor" Şieu Sfântu - 2015
• Terapie psihologică de recuperare şi consiliere socio-şcolară pentru 50 de copii din judeţul Bistriţa-Năsăud şi judeţele conexe. • 2015 - Formarea tuturor terapeuţilor care lucrează cu copii cu tulburări din spectrul autist în analiza comportamentală aplicată nivel RBT (REGISTERED BEHAVIOUR TECHNICIAN), standardul de aur în materie de intervenţie în autism, cu supervizarea Board Certified Behavior Analyst® (BCBA®).