Zeci de elevi de gimnaziu si liceu s-au intalnit astazi la Scoala Generala Avram Iancu din Bistrita pentru a-si prezenta proiectele din domeniul biologiei. Micii cercetatori au lucrat luni de zile la pregatirea proiectelor pe care le-au prezentat astazi.
Elevi de clasele V-VIII si IX-XII din intreg judetul s-au intalnit astazi la Scoala Generala Avram Iancu din Bistrita pentru a-si prezenta proiectele in biologie.
Cu luni inainte de acest eveniment, fiecare echipa de elevi a facut cercetari, s-a documentat si a intocmit un raport despre o anumita tema din biologie si anatomie: corali, pesteri, albine si cancer mamar.
"Am pregatit pentru concurs un proiect despre albine. Vrem sa oferim informatii despre cat de benefice ne sunt noua aceste vietati. Cel mai interesant lucru pe care l-am aflat facand acest studiu este ca viespii mananca omizile si afidele care distrug gradinile noastre. De asemenea ne-a placut foarte mult cand am fost la apicultori si am vazut cum lucreaza albinele", au povestit reporterilor Alexandra Ganea si Orania Vaida, eleve in clasa a VI-a.
"Voi prezenta proiectul echipei mele: Fotosinteza si monitorizarea starii de sanatate a vegetatiei din Parcul Muntii Rodnei. M-a impresionat foarte mult in acest studiu frumusetea locului si faptul ca vegetatia de acolo nu este poluata", explica pentru Bistriteanul.ro eleva Monica de la Liceul Silvic din Nasaud.
"Am pregatit un proiect despre Prevenirea Cancerului Mamar. De patru ani de zile vin in fiecare an la acest concurs. Am luat premiul II si III si sper ca anul acesta sa iau premiul I. Am ales aceasta tema fiind influentata de persoanele care au avut cancer mamar si au trecut cu bine peste. Asta m-a si marcat. Puterea unora de a trece cu bine peste acest lucru. In studiul meu, am discutat cu trei doamne, una dintre ele avand 13 ani de cand a fost operata de cancer si acum are o viata foarte frumoasa", a relatat reporterilor eleva Oana Alexandra Nascutiu de la Colegiul National Andrei Muresanu.
"Eu si echipa mea am pregatit proiectul Taramul Tacerii-Pestera deoarece credem ca natura este un miracol, iar pestera este mai greu accesibila. Noi am avut ocazia sa vedem cu ochii nostrii frumusetea si maretia unor pesteri: Pestera Vantului care este cea mai lunga, avand 47 de km si Pestera Batranului din muntii Apuseni. Vrem sa impartasim fiorul si farmecul pe care l-am simtit atunci cand, trecand prin locuri stramte, te apasa peretele pe spate si-ti curgeau picaturi de apa ce ti se prelingeau pe sira spinarii", a explicat reporterilor eleva Alexandra Muresan.
Prezenta in acest an a elevilor a fost mai redusa, dat fiind faptul ca in aceasta perioada se desfasoara si multe olimpiade scolare.
"Sesiunea de comunicari stiintifice a elevilor de liceu este la a IV-a editie, iar cea pentru gimnaziu este la a III-a editie. Ne bucura prezenta micilor cercetatori mai ales ca in acesata perioada se desfasoara si olimpiadele scolare. Pregatirea proiectelor inseamna multa munca, insa scolarilor le place ceea ce fac. Se vor da premii, iar unul dintre elevii care-si prezinta proiectele astazi va merge mai departe la etapa nationala", a declarat pentru Bistriteanul.ro profesorul Elena Vartic, Inspector de specialitate - Biologie in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean.