Ieri a fost ultima zi în care, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, bistrițenii au putut urmări adevărate lecții de măiestrie artistică susținute de meșterii populari din Oltenia, invitați să participe la Tabăra Inter-Regională de Meșteșuguri organizată de Centrul Județean pentru Cultură. Copiii i-au admirat minute în șir pe oltenii care încondeiau ouă.
Ba mai mult, cei mai norocoși dintre copii au avut parte chiar și de șansa de a contribui cu mici desene abstracte – la încondeierea unui ou, alături de meșterii Ionel Cococi și Petre Ciobanu: înarmați cu o butelie mică și un borcan cu ceară de albine peste care au adăugat drept colorant, o mână de funingine din sobă – meșterii s-au pus pe treabă ieri după-amiază, pe pietonalul Liviu Rebreanu – arătându-se deschiși oricărei discuții sau provocări venite din partea bistrițenilor.
Cei mai curioși au fost copiii care au aflat, cu acest prilej că la un asemenea „ou magic” se muncește câte cinci ore în timp ce – pentru un ou de struț sunt necesare aproape 7 ore pentru procesul de încondeiere în care oltenii nu folosesc decât patru culori naturale – alb, roșu, galben și negru – toate utilizate într-o ordine strictă.
Cioplitorul în lemn Gheorghe Tănase a recunoscut, pentru Bistrițeanul.ro, că cioplește de când era copil și că nu există obiect sau lucru care să nu poată fi cioplit în lemn. Bistrițenii au apreciat în mod deosebit icoanele sale, troițele dar și lingurile de lemn la care meșterul cioplește, în medie, cam o zi până să se declare mulțumit de munca sa.
Ștefan Tușcă, din Balci, a povestit, în schimb, că este angajat la Școala Populară de Artă încă din anii '80 și că are un „club” compus din 24 de copii remarcat că pasionați de roata olarului, care frecventează lecțiile sale de olărit și astfel deprind și transmit mai departe secretele acestei arte.
Tabăra inter-regională a cuprins expoziții stradale cu obiecte și lucrări ale meșterilor, comunică științifice, lansări de carte, proiecții de filme documentare, prezentarea site-urilor celor implicați în proiect sau dezbateri despre metodele și tehnicile moderne de promovare și vânzare a creațiilor populare (chit că unii dintre meșteri au admis că abia folosesc telefonul mobil, de internet nu au vreme și tot mai simplu se vinde marfa la târgurile tradiționale).
Dacă i-ați ratat cumva pe meșterii populari sau dacă veți dori vreodată să faceți un cadou special și autentic cuiva drag – nu aveți decât să accesați cu încredere pagina www.targuldelasat.ro unde găsiți toate datele de contact ale meșterilor sau produsele oferite de ei spre vânzare.
Tabăra încheiată ieri la Bistrița a fost organizată la inițiativa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Consiliul Judeţean și Primăria municipiului Bistriţa.