S-a terminat agitaţia dinaintea Învierii, am cumpărat tot, am gătit tot, ne-am liniştit. Acum vrem să le demonstrăm rudelor, colegilor sau cunoştinţelor că ne gândim la ei. Aşa că luăm la rând toate numerele din mobil şi trimitem tuturor un mesaj deja compus de cineva mai inspirat, înaintea noastră. Nu se poate spune că nu ne-am făcut datoria...
Dusă e vremea în care ne chinuiam zile întregi să găsim o felicitare, să compunem un mesaj, să-l caligrafiem frumos şi ordonat şi să-l trimitem prietenilor de departe. Acum avem la dispoziţie telefonul mobil şi mii de site-uri din care să ne inspirăm pentru a trimite în câteva secunde un tradiţional SMS de Paşti.
Nu mai miră pe nimeni că reţelele de telefonie mobilă sunt suprasolicitate în aceste zile. Ba dimpotrivă, firmele de specialitate prezintă la tot pasul statistici încurajatoare despre milioanele de mesaje trimise cu asemenea ocazii.
Evident, nu se cade să trimiţi prietenilor un simplu „Hristos a înviat!” atunci când mega-oferta SMS-urilor de sărbătoare îţi face cu ochiul de peste tot. Aşa că optezi pentru un mesaj mai sofisticat, de genul: „Paştele este o măreaţă promisiune prin care Domnul ne aduce în preajma renaşterii noastre în fiecare an. Fie ca promisiunea Paştelui să îţi umple inima cu pace şi bucurie! Paşte fericit!”.
Sau, dacă tot celebrăm Învierea lui Isus, poate preferi să faci urări legate de succes, fericire şi belşug. Cu asemenea idei loveşti direct în asentimentul destinatarului: „Fie ca Domnul să te binecuvânteze cu ocazia preafericitei zile a Paştelui. Fie ca Învierea să îţi dăruiască un nou început, belşug, succes şi fericire. Un Paşte fericit!”
Cei care nu rezistă fiorului poetic şi vor cu tot dinadinsul să impresioneze – pot să apeleze chiar la mesaje precum: „Pomii înfloriţi, florile proaspăt deschise şi cântecul zglobiu al păsărilor, toate îmi şoptesc că a sosit Paştele. Îţi simt sufletul cald şi aproape cu prilejul fiecărui Paşti, dar şi a fiecărei zi din viaţă. Paşte fericit!”
Suficient de subtil încât să fie impresionant, poţi să-i strecori destinatarului chiar şi un „la mulţi ani” în SMS-ul de Paşti: „Simţământul dăruit de Paşte nu se sfârşeşte niciodată, el este un semn al renaşterii naturii şi o promisiune a unei noi vieţi în prietenie şi dragoste. Paşte fericit pentru cel mai bun prieten / cea mai bună prietenă!”
Puştanii şi liceenii optează, de regulă, pentru mesajele „haioase” şi „originale” precum: „Iepurashul mustacios e de Pashte norocos, nu-tzi lasă cadou în ghete, are el alte secrete: pasca, oul înroshit, cozonacul, mielul fript shi un Pashte fericit!” sau: „Paşte mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit, iar iubitul iepuroi să v-aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate. Paşte fericit!” sau, şi mai pe şleau spus: „De Paşte te provoc la un concurs de spart ouă. Am o presimţire că voi fi cel mai bun sau că te voi lăsa să câştigi dacă iepuraşul mă va umple de generozitate şi compasiune! Ce zici? Te bagi?”.
Părea greu de crezut că se poate ura aşa ceva, însă tinerii demonstrează încă o dată contrariul, îşi pun la bătaie toate resursele imaginaţiei şi concep următoarele versuri pe care le trimit sau le primesc în preajma sărbătorilor pascale: „În noaptea Învierii, când clopotele bat, eu îţi doresc din suflet Hristos a înviat!”
Un loc cu totul special îl ocupă şi mesajele transmise de autorităţile locale, în aceste zile. La televiziunile şi posturile de radio locale se pot asculta minute întregi de voci calde şi suave care transmit cu patos studiat cum că „a sosit clipa mult aşteptată a liniştii, împăcării, bucuriei şi binecuvântării sufletului… Să lăsăm o clipă totul şi să mulţumim Domnului pentru tot ce ne-a dăruit!”.
Mesajul va fi cu atât mai plastic şi mai pătrunzător cu cât el cuprinde şi câteva metafore “usturătoare”: „Mântuitorul a avut o cruce de lemn şi o inimă de aur. Azi mulţi vrem cruci de aur şi inimi de lemn. Fie ca în clipa vestirii, într-un glas al Învierii Celui fără de moarte, să renască şi puterea noastră de a iubi şi a ierta. Paşte fericit!”.
Acestea şi multe alte mesaje care circulă în aceste zile cam peste tot, sunt pline de optimism şi veselie. E adevărat, figura lui Hristos se pierde undeva în fundal, fericirea şi belşugul (!?) par să fie cuvintele de ordine iar semnificaţia dramatică şi profundă a acestei sărbători pare să fie ignorată de autorii anonimi ai mesajelor. Dar, până la urmă aşa arată sărbătorile din ziua de azi, altele nu avem, deci cu ele va trebui să ne mulţumim şi să defilăm până data viitoare.