Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  141 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MESAJ pentru primarii din judeţ: Este o problemă care trebuie luată în serios! În caz contrar, se poate ajunge la Poliţie

17/06/2016 10:19:54 Ioana BRADEA  
„Sunt foarte multe monumente istorice în judeţ complet ignorate de administraţiile locale. Se fac încălcări crase ale legii şi nu se respectă spaţiul de protecţie în zonele rurale”, spune Alexandru Uiuiu, şeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Vechea biserică de lemn din Gersa I, datând din 1721, e sufocată acum de o construcţie nouă.

Din nefericire, sunt foarte multe cazuri de încălcări crase ale legii. Unele dintre monumente sunt absolut invizibile sau sufocate de clădiri construite inadmisibil de aproape!”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro, Alexandru Uiuiu, şeful Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, nemulţumit că locuitorii din sate nu respectă zona de protecţie a unui monument istoric.

Este porţiunea de teren delimitată şi trecută în regulamentul local de urbanism pe care NU se pot face construcţii, plantaţii sau alte lucrări care ar pune în pericol, ar polua, ar diminua vizibilitatea sau ar periclita eventualele vestigii arheologice subterane aflate sub sau în imediata vecinătate a monumentului. Este o zonă-tampon între monument şi mediul înconjurător actual…”,a adăugat Alexandru Uiuiu.

În mediul urban – aceste zone de protecţie din jurul monumentelor istorice sunt de minimum 100 de metri, în timp ce în mediul rural aceste zone de protecţie acoperă o suprafaţă de 200 de metri şi de 500 de metri în exteriorul localităţilor.

Aceste distanţe se măsoară de la limita exterioară a terenurilor pe care se află monumente istorice, iar terenul pe care se află un monument istoric include, în afară de construcţia propriu-zisă, şi drumul de acces, scările, parcul sau grădina, turnurile, chioşcurile şi foişoare, gardul sau zidul de incintă, bazinele, fântânile, statuile, cimitirele şi alte construcţii sau amenajări care formează ansamblul monumentului.

Alexandru Uiuiu este îngrijorat de situaţia unui monument deosebit de important, situat în Gersa I, care, însă, nu este singurul aflat în această situaţie.

Vechea biserică de lemn din localitate a fost construită în anul 1721, poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril şi se află pe noua listă a monumentelor istorice de Clasa A sub codul LMI: BN-II-m-A-01659.

Cu toate acestea, proprietarul şi-a permis să încalce legea şi să-şi construiască o casă la doar câţiva metri de monumentul de importanţă naţională.

Trimitem sesizări, îi avertizăm, încercăm să rezolvăm problemele pe cale paşnică, ajungem să trimitem şi amenzi, însă acestea nu sunt tocmai eficiente, oamenii le plătesc, dar nu fac nimic pentru a îndrepta concret situaţia. Mai eficientă este colaborarea cu poliţia, iar primarii ar trebui să ia foarte în serios această problemă! Monumentele trebuie să fie îngrijite şi vizibile, pentru că în caz contrar, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional are dreptul să apeleze la poliţie sau la justiţie atunci când sunt sesizate nereguli”, a mai spus Alexandru Uiuiu.

Foto: Alexandru Uiuiu - Vechea biserică de lemn din Gersa I, construită în 1721, având hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril.

4658 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro