„Sunt foarte multe monumente istorice în judeţ complet ignorate de administraţiile locale. Se fac încălcări crase ale legii şi nu se respectă spaţiul de protecţie în zonele rurale”, spune Alexandru Uiuiu, şeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Vechea biserică de lemn din Gersa I, datând din 1721, e sufocată acum de o construcţie nouă.
„Din nefericire, sunt foarte multe cazuri de încălcări crase ale legii. Unele dintre monumente sunt absolut invizibile sau sufocate de clădiri construite inadmisibil de aproape!”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro, Alexandru Uiuiu, şeful Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, nemulţumit că locuitorii din sate nu respectă zona de protecţie a unui monument istoric.
„Este porţiunea de teren delimitată şi trecută în regulamentul local de urbanism pe care NU se pot face construcţii, plantaţii sau alte lucrări care ar pune în pericol, ar polua, ar diminua vizibilitatea sau ar periclita eventualele vestigii arheologice subterane aflate sub sau în imediata vecinătate a monumentului. Este o zonă-tampon între monument şi mediul înconjurător actual…”,a adăugat Alexandru Uiuiu.
În mediul urban – aceste zone de protecţie din jurul monumentelor istorice sunt de minimum 100 de metri, în timp ce în mediul rural aceste zone de protecţie acoperă o suprafaţă de 200 de metri şi de 500 de metri în exteriorul localităţilor.
Aceste distanţe se măsoară de la limita exterioară a terenurilor pe care se află monumente istorice, iar terenul pe care se află un monument istoric include, în afară de construcţia propriu-zisă, şi drumul de acces, scările, parcul sau grădina, turnurile, chioşcurile şi foişoare, gardul sau zidul de incintă, bazinele, fântânile, statuile, cimitirele şi alte construcţii sau amenajări care formează ansamblul monumentului.
Alexandru Uiuiu este îngrijorat de situaţia unui monument deosebit de important, situat în Gersa I, care, însă, nu este singurul aflat în această situaţie.
Vechea biserică de lemn din localitate a fost construită în anul 1721, poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril şi se află pe noua listă a monumentelor istorice de Clasa A sub codul LMI: BN-II-m-A-01659.
Cu toate acestea, proprietarul şi-a permis să încalce legea şi să-şi construiască o casă la doar câţiva metri de monumentul de importanţă naţională.
„Trimitem sesizări, îi avertizăm, încercăm să rezolvăm problemele pe cale paşnică, ajungem să trimitem şi amenzi, însă acestea nu sunt tocmai eficiente, oamenii le plătesc, dar nu fac nimic pentru a îndrepta concret situaţia. Mai eficientă este colaborarea cu poliţia, iar primarii ar trebui să ia foarte în serios această problemă! Monumentele trebuie să fie îngrijite şi vizibile, pentru că în caz contrar, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional are dreptul să apeleze la poliţie sau la justiţie atunci când sunt sesizate nereguli”, a mai spus Alexandru Uiuiu.
Foto: Alexandru Uiuiu - Vechea biserică de lemn din Gersa I, construită în 1721, având hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril.