După ce a locuit aproape 4 ani în Nürnberg, bistriţeanul Patrick Moldovan s-a stabilit în Viena. Nu şi-a imaginat că, după ani de zile la Radio 21 şi Radio Bistriţa ca moderator şi corespondent, va ajunge să lucreze într-un magazin cu peste 800 de specialităţi de brânză din aproximativ 18 ţări şi peste 400 de sortimente de vinuri.
“Mi s-a părut foarte interesant să vin să lucrez în Viena, să trăiesc şi să mă bucur de toate frumuseţile acestui mirific oraş, să fiu în mijlocul evenimentelor care se petrec zilnic aici! Aşa că am luat viaţa în piept şi am luat totul de la capăt, am început să descopăr oameni noi, lucruri noi... Mai fusesem în Viena înainte doar în vizită la prieteni. Mi-a fost greu la început, în special cu dialectul vienez, pentru că în Nürnberg vorbeam un dialect bavarez, dar încet-încet am început să mă descurc.”
Patrick Moldovan povesteşte că totul părea nou, ciudat şi încă nedescoperit în Viena. A început munca într-un restaurant aparţinând familiei Papas şi habar nu avea ce îl aşteaptă. “Mă gândeam cu drag şi mult dor la Radio 21 şi Radio Bistriţa, acolo unde am petrecut ani buni şi am avut colegi deosebiţi, colegi cu care trecusem prin atâtea momente bune şi rele... Dar viaţa mergea înainte iar eu trebuia să fac faţă noilor provocări...”
Specialist în vinuri şi brânzeturi
După aproape patru luni de muncă în “Papas”, şefii lui i-au propus o altă provocare – un job în magazinul Gourmet Shop, cu peste 800 de specialităţi de brânză din aproximativ 18 ţări, peste 400 de sortimente de vinuri şi multe alte bunătăţi. În prima fază a fost greu, dar a început să-i placă, a fost trimis să facă un curs de Sommelier (specialist în brânzeturi şi vinuri), şi având foarte mulţi clienţi străini (italieni, francezi, americani) a avut posibilitatea să practice mai departe limbile străine care l-au fascinat încă din copilărie.
“În anul 2008 am hotărât să mă duc la Universitatea Viena, Facultatea de Relaţii Transculturale şi Comunicare – specialitatea Germană-Engleză-Italiană-Română. Acum sunt în anul 4, mi-a fost cam greu să duc în paralel şi jobul şi studiul dar acum am devenit important în bussiness-ul familiei Papas. M-am integrat în această familie şi sunt un membru prezent în mijlocul lor. Au achiziţionat recent şi două hoteluri în WienerWald (Pădurea Vieneză), deci ar fi destul de muncă, numai sănătate să fie, să-mi pot continua studiile...”
Vienezii, pe cale de dispariţie
Cât espre prieteni, Patrick recunoaşte că are foarte mulţi amici şi cunoştinţe, dar prietenii adevăraţi sunt puţini şi îi poţi număra pe degete... De mic copil a avut posibilitatea să călatorească mult. Portugalia, Spania, Grecia, Turcia, Slovenia, Slovacia, Serbia, Croaţia, Bosnia & Herţegovina, Franţa, Monaco & Monte Carlo, Italia şi multe altele – peste tot şi-a făcut amici noi, cu care păstrează legătura şi cu care vorbeşte şi la telefon.
Inclusiv şefa lui este una dintre cele mai bune prietene, după cei 6 ani de muncă petrecuţi împreună. “Lumea în Viena este deschisă iar dacă o persoană e sociabilă şi open-minded, poate să aibă mulţi amici şi prieteni adevăraţi” consideră Patrick.
Patrick Moldovan crede că adevăraţii vienezi sunt pe cale de dispariţie, datorită faptului că multiculturalitatea în Viena este la ea acasă: “La ultimul sondaj, pe primul loc la minorităţi sunt cei din din fosta Iugoslavie, apoi turcii, apoi nemţii şi pe locul 4 sunt românii. Cred că bistriţenii sunt unici, prin tot ceea ce fac şi cunosc foarte mulţi care sunt realizaţi, împliniţi şi care nu au dezamăgit prin faptele lor. Ştim cu toţii că fiecare pădure are uscăturile ei, dar depinde de caracterul fiecăruia, de bunul simţ şi de cei 7 ani de acasă. Eu personal sunt mândru că sunt bistriţean, că sunt din Transilvania şi sunt mândru de oraşul meu natal, aşa cum este el, cu bune şi cu rele...”
Ultima oară la Bistriţa
Ultima dată a fost în Bistriţa pe 25 mai, cu ocazia centenarului Colegiului “Andrei Mureşanu”. Nu şi-a întâlnit colegii la 10 ani de la terminarea liceului, aşa că a stabilit cu ei să se revadă în 2012, după 15 ani de la absolvire. “A fost frumos. Oraşul s-a schimbat foarte mult în bine, zic eu... Se investeşte mult, lumea este pe zi ce trece mai “europeană”. Bistriţenii ar trebuie să meargă pe o linie ascendentă şi să continue să fie deschişi la minte, întreprinzători, buni la suflet. Şi să se uite mai mult în curtea lor, decât în cea a vecinului. Aproape fiecare familie din Bistriţa şi din judeţ are un copil, un frate, o soră, un părinte sau un prieten plecat în străinătate. Mentalitatea se schimbă de la an la an, generaţiile noi vin cu idei inovatoare şi asta e minunat...”
După aproape 12 ani departe de casă, după ce a trecut prin atât de multe încercări şi întâmplări, Patrick Moldovan recunoaşte că viaţa printre străini l-a schimbat, l-a maturizat mai repede şi că acum vede multe lucruri cu alţi ochi, acum analizează fiecare situaţie şi abia mai târziu ia decizii. “Dar sunt mandru că m-am născut în Bistriţa, că trăiesc în Viena şi că fiecare nouă zi este pentru mine o nouă provocare. Sunt fericit şi implinit. Şi de câte ori am ocazia, voi veni cu drag acasă, pentru a fi cu cei dragi, cu familia şi prietenii mei...”