Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  87 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Merită să ținem conferințe despre Primul Război Mondial. Pentru că somnul rațiunii naște în continuare monștri...

22/08/2014 16:32:34 Ioana BRADEA  
La începutul lunii august, străzile Bistriței s-au umplut cu bărbații mobilizați, veniți împreună cu cei dragi, din satele comitatului. Tren după tren pleca din gara Bistrița spre front, având drept podoabă cocarde tricolore. Au fost trimiși pe frontul din Galiția, alături de cei din nordul Transilvaniei, să lupte împotriva rușilor...

În sala mare de ședințe a Primăriei Bistrița se desfășoară, la această oră, conferința intitulată „Primul Război Mondial – aspecte relevante din orașele înfrățite” – moderată de istoricul Vasile Duda, care i-a invitat pe reprezentanții orașelor înfrățite cu Bistrița – să prezinte, succint, cum s-a simțit și s-a manifestat războiul în propriile orașe.

De altfel, în cuvântul introductiv, Vasile Duda a remarcat că, pe lângă faptul că în doar patru ani de război s-au pierdut aproape 20 de milioane de vieți omenești, în urma conflagrației mondiale s-a pierdut și așa numita „la belle epoque”, pe care cei din perioada interbelică au încercat din răsputeri s-o reinstaureze.

Este clar, însă, a remarcat Vasile Duda, că atunci când rațiunea doarme, cu adevărat între noi se pot naște monștri, astfel încât discutarea acestei drame merită reluată nu doar pentru istorici, ci și pentru publicul larg.

Mihai Mureșan, directorul Arhivelor de Stat Bistrița-Năsăud a prezentat pentru început situația Bistriței în Primul Război Mondial, evocând entuziasmul prezent în mentalitatea populației, la începutul conflictului și cântecele patriotice care răsunau la plecarea trenurilor din gara orașului: „La începutul lunii august, străzile Bistriței s-au umplut cu bărbații mobilizați, veniți împreună cu cei dragi, din satele comitatului. Tren după tren pleca din gara Bistrița spre front, având drept podoabă cocarde tricolore. Au fost trimiși pe frontul din Galiția, alături de cei din nordul Transilvaniei, să lupte împotriva rușilor... Personalitățile cunoscute ale orașului nu prea au fost trimise pe front și puțini dintre aceștia au căzut pe front. Prin comparație, în satele din jurul Bistriței și de pe Someș în fiecare localitate pe monumentele ridicate în memoria celor căzuți pe front, numărul celor morți sau dispăruți depășește cifra de 20 de oameni la o populație de câteva sute de persoane...

Au urmat reprezentanții administrațiilor din Herzogenrath, Besançon și Zielona Gora care au povestit celor prezenți dramele prin care au trecut locuitorii fiecărui oraș cu care Bistrița este înfrățită.

Istoricul Gunther Klein a prezentat audienței „Atentatul de la Sarajevo și urmările pentru Bistrița”, consilierul local din L’Aquila Tonino de Paolis a prezentat „Eroii din toate țările participante la Primul Război Mondial” iar primarul Werner Becker-Blonigen a susținut o prezentare despre Primul Război Mondial în orașul Wiehl.

Nu au lipsit întrebările și discuțiile libere din partea participanților la această conferință care a debutat cu inaugararea unei expoziții de cărți poștale care au circulat în perioada războiului, unele dintre ele având chiar și ștampila Cenzurii acelor vremuri.

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la apariție primei mărci fiscale editate de Administrația Financiară a Bistriței – primarul Ovidiu Crețu a primit o medalie onorifică din partea președintelui Asociației filateliștilor din Bistrița, Mircea Calu.

1509 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro