La începutul lunii august, străzile Bistriței s-au umplut cu bărbații mobilizați, veniți împreună cu cei dragi, din satele comitatului. Tren după tren pleca din gara Bistrița spre front, având drept podoabă cocarde tricolore. Au fost trimiși pe frontul din Galiția, alături de cei din nordul Transilvaniei, să lupte împotriva rușilor...
În sala mare de ședințe a Primăriei Bistrița se desfășoară, la această oră, conferința intitulată „Primul Război Mondial – aspecte relevante din orașele înfrățite” – moderată de istoricul Vasile Duda, care i-a invitat pe reprezentanții orașelor înfrățite cu Bistrița – să prezinte, succint, cum s-a simțit și s-a manifestat războiul în propriile orașe.
De altfel, în cuvântul introductiv, Vasile Duda a remarcat că, pe lângă faptul că în doar patru ani de război s-au pierdut aproape 20 de milioane de vieți omenești, în urma conflagrației mondiale s-a pierdut și așa numita „la belle epoque”, pe care cei din perioada interbelică au încercat din răsputeri s-o reinstaureze.
Este clar, însă, a remarcat Vasile Duda, că atunci când rațiunea doarme, cu adevărat între noi se pot naște monștri, astfel încât discutarea acestei drame merită reluată nu doar pentru istorici, ci și pentru publicul larg.
Mihai Mureșan, directorul Arhivelor de Stat Bistrița-Năsăud a prezentat pentru început situația Bistriței în Primul Război Mondial, evocând entuziasmul prezent în mentalitatea populației, la începutul conflictului și cântecele patriotice care răsunau la plecarea trenurilor din gara orașului: „La începutul lunii august, străzile Bistriței s-au umplut cu bărbații mobilizați, veniți împreună cu cei dragi, din satele comitatului. Tren după tren pleca din gara Bistrița spre front, având drept podoabă cocarde tricolore. Au fost trimiși pe frontul din Galiția, alături de cei din nordul Transilvaniei, să lupte împotriva rușilor... Personalitățile cunoscute ale orașului nu prea au fost trimise pe front și puțini dintre aceștia au căzut pe front. Prin comparație, în satele din jurul Bistriței și de pe Someș în fiecare localitate pe monumentele ridicate în memoria celor căzuți pe front, numărul celor morți sau dispăruți depășește cifra de 20 de oameni la o populație de câteva sute de persoane...”
Au urmat reprezentanții administrațiilor din Herzogenrath, Besançon și Zielona Gora care au povestit celor prezenți dramele prin care au trecut locuitorii fiecărui oraș cu care Bistrița este înfrățită.
Istoricul Gunther Klein a prezentat audienței „Atentatul de la Sarajevo și urmările pentru Bistrița”, consilierul local din L’Aquila Tonino de Paolis a prezentat „Eroii din toate țările participante la Primul Război Mondial” iar primarul Werner Becker-Blonigen a susținut o prezentare despre Primul Război Mondial în orașul Wiehl.
Nu au lipsit întrebările și discuțiile libere din partea participanților la această conferință care a debutat cu inaugararea unei expoziții de cărți poștale care au circulat în perioada războiului, unele dintre ele având chiar și ștampila Cenzurii acelor vremuri.
Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la apariție primei mărci fiscale editate de Administrația Financiară a Bistriței – primarul Ovidiu Crețu a primit o medalie onorifică din partea președintelui Asociației filateliștilor din Bistrița, Mircea Calu.