Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  212 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Medicii de familie din Bistriţa vor fi informaţi despre instrumentele de screening pentru autism

01/04/2015 20:47:50  
Asociaţia Autism Europa Bistriţa, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică va realiza o acţiune de informare a medicilor de familie cu privire la importanţa diagnosticării şi intervenţiei timpurii a tulburărilor din spectrul autist. Medicii vor primi broşuri informative, reviste şi checklisturi pentru depistarea autismului.

Mâine, de la ora 10.00, alături de partenerii săi, Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism “Micul Prinţ” din incinta Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Str. Independenţei nr. 30, secţia ORL va organiza la sediul său o întâlnire cu medicii de familie pentru a-i informa în legătura cu posibilitatea de a depista cât mai timpuriu autismul.

Întâlnirea se înscrie în seria amplă de evenimente organizate cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului celebrată pe 2 aprilie, în întreaga lume.

Sperăm ca prin această acţiune să creştem gradul de conştientizare al medicilor de familie asupra importanţei diagnosticării şi intervenţiei timpurii a tulburărilor de dezvoltare. În prezent, în România, vârsta medie de diagnosticare a autismului este de 4-5 ani, iar consecinţele asupra evoluţiei copilului sunt de cele mai multe ori grave. Un diagnostic pus la timp poate ajuta prin faptul că introduce copilul într-un program de intervenţie timpurie care poate face radical diferenţa asupra evoluţiei terapeutice. Cei care ar trebui să trimită copiii la un consult de specialitate la o vârstă cât mai fragedă sunt medicii de familie. Noi vrem să subliniem faptul că un specialist nu va pune un diagnostic decât atunci când sunt întrunite toate criteriile. Dar intervenţia este esenţială la vârstă fragedă. E un tren pe care în calitate de părinte nu îţi permiţi să îl pierzi. Aşa că ideal este ca la cel mai mic risc de dezvoltare atipică, medicii să trimită copiii la un consult de specialitate. Chiar dacă acesta va infirma temerile. Şi cu atât mai mult dacă le confirmă” susţine Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică şi are drept principale trăsături anumite deficite la nivelul cogniţiei sociale şi comunicării – care se manifestă ca dificultăţi în relaţii de reciprocitate, precum atenţia împărtăşită, contactul vizual, empatia sau înţelegerea gândurilor şi a intenţiilor celorlalţi dar şi interesul diminuat şi comportamentele repetitive – care presupun aderenţa inflexibilă la rutine lipsite de sens.

Clinicienii cu experienţă pot cădea de acord asupra evaluării cantitative a comportamentelor. Aceste măsurători reprezintă cei mai buni indicatori existenţi în prezent pentru a evalua progresul în timp şi eficacitatea tratamentelor.

Cu instrumentele prezente, diagnosticul de autism este pus, de obicei, în al treilea an de viaţă. Dincolo de trăsăturile principale, persoanele cu autism pot prezenta unul sau mai multe deficite asociate, însă nu este obligatoriu ca ele să apară. Dacă apar, adaugă heterogenitate tabloului clinic:

A. Un coeficient redus al inteligenţei nonverbale (nvIQ), care corelează semnificativ cu severitatea tulburării.

B. Deficite ale limbajului, care se pot observa la nivelul achiziţiei de cuvinte, a procesării semantice, ecolaliei sau prozodiei.

C. Deficite motorii care apar de obicei, sub forma controlului redus al mişcărilor fine.

D. Hipo sau hipersensibilitate la stimulare senzorială.

E. Macrocefalie, observabilă la aproximativ 20% dintre persoanele cu autism.

F. Epilepsie - crize recurente, care au loc în intervalul dintre naştere şi adolescenţă la aproximativ 30% dintre persoanele cu autism.

G. Semnal EEG (activitatea electrică a creierului) anormal în timpul nopţii, prezent la mai mult de 70% dintre persoanele cu autism.

H. Tulburări ale somnului REM (caracterizat de mişcări rapide ale ochilor) şi ale duratei totale a somnului.

Ultimul sondaj al Centrelor din Statele Unite pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (engl., U.S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC) arată că prevalenţa autismului este de 1 la 68 copii din Statele Unite dar distribuţia în SUA este inegală, cu o variaţie mare între state.

Conform sondajului mai sus menţionat, prevalenţa a crescut de mai bine de două ori între 2002 - 2008 şi a crescut de peste 10 ori în ultimii 20 ani, autismul fiind de 4-5 ori mai comun la băieţi decât la fete. 

3777 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro