Medicii de familie din Bistrița-Năsăud se vor alătura protestelor de la nivel național, joi, 2 noiembrie pentru a-și arăta nemulțumirile față de sistemul medical. Medicilor de familie li se vor alătura și colegii din alte specializări și chiar și pacienți.
Medicii de familie din Bistrița-Năsăud se alătură colegilor din toată țara într-un demers pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Joi, 2 noiembrie, medicii de familie vor picheta sediul Instituției Prefectului Bistrița Năsăud, după care un grup de trei medici va înmâna oficial memoriul medicilor de familie reprezentanților autorităților județene.
„Am hotărât la nivel național ca în 2 noiembrie să facem o depunere oficială a unor memorii sau revendicări pe care noi le-am depus oficial de mai multe ori, dar nici nu știm dacă au fost citite pentru că nu s-a întâmplat absolut nimic după aceea. Și atunci am stabilit ca în toată țara, în toate județele vor fi pichetate Casele de Asigurări și Prefecturile. Noi, la Bistrița, oricum aveam programată dinainte cu o lună, o întâlnire cu președinta Casei de Asigurări tot în data de 2, la ora 10 și atunci îi dăm memoriul acolo la ședință, iar de la ora 11, la Prefectură va fi delegația oficială a medicilor de familie care va depune acest memoriu. Deci aceste două acțiuni se desfășoară simultan, în toată țara”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Președintele Asociației profesionale a medicilor de familie și medicină generală Bistrița-Năsăud, dr. Dumitru Niculai.
Manifestarea va continua în 15 noiembrie la București cu o adunare la care vor merge delegați din toate județele cărora li se vor alătura trei asociații de pacienți, plus două sindicate a altor medici de alte specializări.
„Printre cele mai grave nemulțumiri sunt cele legate de faptul că noi, medicii de familie, peste 11.000 de medici din toată țara, am fost excluși și n-am intrat la nicio mărire de venituri și de alte avantaje materiale atunci când au fost mărite și de peste trei ori salariile medicilor din spitale și policlinici. Dar problema noastră nu este că s-au mărit acele salarii, ci că noi am fost obligați să mărim salariile asistentelor fără să ne crească deloc veniturile, iar legea spune că salariile personalului și al medicilor se va mări în urma creșterii veniturilor medicilor de familie”, a adăugat doctorul Niculai.
Nici birocrația nu le face activitatea ușoară, conform doctorului Dumitru Niculai, care spune că „sunt probleme vechi, antice și de demult. Este o birocrație extraordinară în tot sistemul sanitar, în general, iar la medicul de familie în mod special. Suntem acuzați, într-un fel pe bună dreptate, dar nu avem nicio vină că atunci când vine pacientul la noi prima dată, un sfert de oră îl întrebi de hărți, card, adeverință, dacă a plătit, dacă nu a plătit și pacientul numai de asta nu are chef.”
Ei sunt de asemenea revoltați de situația în care se află sistemul informatic al sistemului de sănătate și de faptul că în zonele în care nu există medici specialiști, ei sunt cei care trebuie să scrie rețetele pentru medicamentele persoanelor cu boli cronice - cum ar fi diabetul.
Pe durata protestelor, activitatea cabinetelor medicale nu va fi afectată.