Primarul municipiului Bistrița a anunțat că se lucrează momentan la schimbarea proiectului de hotărâre privind activitatea de blocare și ridicare a autovehiculelor oprite neregulamentar și luna aceasta el va intra în dezbatere. În curând, mașinile parcate aiurea prin oraș ar putea fi ridicate.
În urmă cu doi ani, municipalitatea a cumpărat cu 100.000 de euro o mașină de ridicări auto. O decizie a Curții Constituționale a stabilit însă că mașinile nu pot fi ridicate de pe domeniul public numai în baza deciziilor consiliilor locale, fiind nevoie de o modificare legislativă. Modificarea a venit anul trecut, însă municipalitatea nu s-a grăbit să rezolve problema mașinilor parcate aiurea prin oraș.
Cum municipalitatea nu mai poate lupta cu șoferii care parchează aiurea zi de zi, a reactivat Poliția Locală să dea amenzi serioase și să blocheze roțile celor care nu respectă legislația în ceea ce privește parcarea pe domeniul public.
Luna aceasta se va modifica și Regulementul privind activitatea de blocare a autovehiculelor oprite sau staționate neregulamentar, precum și de ridicare, transport, depozitare și eliberare a acestor autovehicule în municipiul Bistrița, regulament adoptat în 2009 care este deja depășit.
„O să reactivăm și mașina de ridicări auto însă toate chestiunile presupun proceduri. O să intrăm în ședința din iunie cu modificări ale regulamentului astfel încât să putem să folosim și mașina respectivă. Din punctul meu de vedere este mult mai importantă blocarea roților și aici trebuie să facem o modificare în regulament ca să simplificăm lucrurile altminteri până blocam o roată pleca mașina respectivă pentru că trebuie poză, trebuie martori, mai trebuie nu știu ce... Va trebui operaționalizate serviciile respective, inclusiv mașina de ridicat, însă ridicarea mașinilor va trebui să se facă doar acolo unde ele într-adevăr încurcă circulația. Cei care opresc și sunt amendați în fiecare zi în zona Șincai de exemplu nu pot fi ridicați pentru că stau trei minute. Nu există zi să nu se dea amenzi aici. Va trebui să creăm o mentalitate așa cum și-au creat-o și nemții care sunt extrem de disciplinați, dar disciplina asta, din spusele lor, vine de la amenzile drastice din anii 50-60”, a spus primarul Ovidiu Crețu într-o conferință de presă.
Anul trecut doar 84 de șoferi care au parcat neregulamentar s-au pomenit cu roțile blocate. Nici amenzile nu le-au dat de gândit șoferilor care au parcat aiurea, 516 sancțiuni aplicate, 228 fiind avertismente. În medie, fiecare șofer amendat pentru că a parcat aiurea a primit 80 de lei amendă.