Momentele magice ale anului ‘83, când Virgil Raţiu şi Mircea Ceuca deschideau la Casa de Cultură prima ediţie “Mărul de Aur”, ediţiile cu câte 5-600 de concurenţi veniţi din toată ţară şi cazaţi, în lipsa altor spaţii, la Hebe, în Sângeorz Băi sau spectacolele de la Sala Polivalentă arhiplină – toate au fost evocate cu nostalgie la Casa cu Lei.
În prezenţa unor oficialităţi precum Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, viceprimarul George Avram, sau subprefectul Ovidiu Frenţ – Festivalul Internaţional de Satiră şi Umor “Mărul de aur” a debutat în această dimineaţă la “Casa cu Lei”, unde au fost vernisate expoziţiile personale ale caricaturistului Ştefan Popa Popas şi Lucian Dobârtă.
“Mărul era gata să putrezească, dar Alexandru Câţcăuan a reuşit să-l altoiască şi să-l salveze de la dispariţie” a povestit Dorel Cosma, directorul Centrului Municipal Cultural „George Coşbuc”, evocând şi ediţiile de început ale festivalului – inaugurat la Casa de Cultură de Virgil Raţiu şi Mircea Ceuca.
Mai în glumă, mai în serios, actorul Dorel Vişan a amintit şi el că mărul este simbolul păcatului şi că doar prin păcat şi contradicţie se ajunge la armonie. „Este un lucru extraordinar că s-a ajuns la concluzia că acest festival trebuie păstrat ca un simbol al oraşului şi judeţului, pentru că, vorba lui Noica, omul trebuie să trăiască în cultură iar acest festival are posibilitatea de a întreţine cultura prin invitaţii de marcă de care se bucură” a mai spus Dorel Vişan adăugând că ar trebui totuşi să fie mobilizat mai mult public larg.
Dorel Vişan s-a declarat impresionat de reinterpretarea grafică a Giocondei (aparţinându-i lui Lucian Dobârtă) şi a remarcat cu tristeţe că „se simte în ţară căderea culturală şi morală a acestui neam...”
Scriitorul Cornel Udrea a concluzionat că „Mărul de Aur a rezistat datorită afecţiunii unor oameni dinlăuntrul cetăţii şi din afara ei” pentru că la evenimentul inaugurat astăzi sunt prezenţi cei mai reprezentativi epigramişti şi scriitori de proză satirică ai momentului, valoarea şi nivelul profesionist al concursului fiind de o înaltă ţinută artistică.
Viceprimarul George Avram a acordat din partea Primăriei Bistriţa câteva diplome de excelenţă invitaţilor dar şi unor oameni de cultură bistriţeni precum Virgil Raţiu, Emil Ioan Teodorescu, Lucian Dobârtă, Dorel Cosma şi alţi epigramişti şi scriitori invitaţi în festival.
Programul „Mărului de aur” continuă azi, de la ora 16.13, la Casa de Cultură a Sindicatelor unde se desfăşoară concursul de interpretare satirică la care participă grupuri satirice şi interpreţi individuali din ţară şi din afara ţării.
Mâine, la ora 10.13, Staţiunea Pomicolă găzduieşte la Casa Mărului, dezbaterea publică „Cu seriozitate despre… umor!”, moderată de scriitorul Cornel Udrea. Tot aici va avea loc concursul de epigrame având o temă stabilită ad-hoc, recompensat cu premii specifice staţiunii pomicole şi diplome de consolare dar şi un recital de epigrame susţinut de epigramiştii invitaţi.
Duminică, de la ora 16.13, la Teatrul de Vară – bistriţenii sunt invitaţi să asiste la festivitatea de premiere a laureaţilor concursului de interpretare şi la recitalul susţinut de Dorel Vişan şi invitaţii săi: Sorin Tănase („De la o anecdotă la alta”) şi Sebastian Lupu („Tănase… ridivivus”).