Comunitatea evreiasca din Bistrita a comemorat in 9 octombrie 66 de ani de cand cei 7000 de evrei au deportati in lagarele naziste. Comunitatea evreilor din Bistrita a participat astazi la depunerea coroanelor la Monumentul Martirilor Evrei, iar de la ora 18.00 vor participa la un recital omagial.
In amintirea celor 7000 de copii, femei si barbati evrei care au fost deportati in al doilea razboi mondial in lagarele din Germania, unde au fost schingiuiti, infometati si ucisi, Guvernul Romaniei a declarat ziua de 9 octombrie Ziua Comemorarii Holocaustului din Romania.
Comunitatea evreiasca, alaturi de reprezentanti din cadrul Primariei Bistrita, ai unor organizatii judetene de partid si a Inspecoratului Judetean Scolar Bistrita-Nasaud au participat astazi la depunerea coroanelor la Monumentul Martirilor Evrei.
In cadrul evenimentului a avut loc un recital al fanfarei Armetei si un recital al corului de elevi de la Liceul de Muzica Tudor Jarda din Bistrita.
Prezent la depunerea coroanelor in memoria martirilor evrei, Frendi Deac, presedintele Comunitatii Evreilor din Bistrita-Nasaud a declarat ca "peste 90 la suta dintre cei care au fost deportati in lagarele naziste au decedat arsi in crematorii, trupurile lor iesind sunt forma de fum pe hornurile crematoriilor. Dintre toti cei care au fost deportati, doar 10 la suta au reusit sa se reintoarca acasa. Gratie lor ne regasim astazi in fata acestui monument care si peste ani va putea sa dainuie si sa ne vorbeasca despre supliciul la care au fost supusi atat evreii cat si romanii din Ardealul de Nord. Partea trista a acestui lucru este ca dintre copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 13 ani, din pacate nici unul nu s-a reintors acasa. Va invit astazi de la ora 18.00 sa participati la un recital omagial in amintirea celor decedati, sustinuti de elevi ai liceului de Muzica din Bistrita".
De asemenea, primarul Ovidiu Cretu, prezent si el astazi la depunerea coroanelor a declarat ca "comemoram astazi o perioada trista si neagra din istoria omenirii. In perioada celui de al doilea razboi mondial, luciditatea si ratiunea au fost date uitarii si mintile infierbantate ale acelei perioade au abordat metode primitive, nici macar medievale, pentru sacrificarea unui popor intreg. Noi cei care traim astazi avem datoria de a sublinia si de a le aminti generatiilor vitoare ce s-a intamplat chiar daca e dureros uneori, dar nu putem lasa sa treaca pe langa noi astfel de informatii fara ca ele sa fie transmise mai departe si folosite de umanitate pentru a impiedica cu orice pret ca astfel de perioade sa se mai repete in istoria Romaniei".
Reprezentanti din partea armatei, a Primariei Bistrita, ai Consiliului Judetean ai organizatiei judetene a PD-L, a PNL si reprezentanti ai Comunitatii Evreilor din Bistrita au depus coroane in amintirea celor 7000 de evrei din judetul nostru care au fost ucisi in lagarele din Germania.