Chiar dacă banii de la Guvern vin tot mai des cu țârâita, comuna Mărișelu din județul Bistrița – Năsăud se dezvoltă de la an la an. Administrația locală de aici a învățat să-și folosească eficient resursele proprii și să nu cadă pradă resemnării.
Administrațiile locale din Bistrița – Năsăud, ca de altfel din mai toată țara se lovesc deseori de problema stopării unor proiecte importante din cauză că fondurile guvernamentale se poticnesc undeva…pe drum. Este și cazul comunei Mărișelu din județul nostru unde există lucrări în derulare începute de mai bine de trei ani. În aceste condiții, primarul comunei, Toma Someșan aflat la cel de-al treilea mandat s-a văzut pus în fața a două situații: fie se spere în continuare că într-o bună zi vor veni banii de la Guvern pentru continuarea obiectivelor începute, fie să scoată bani și din piatră seacă pentru ca Mărișelu să evolueze, nu să stagneze.
Omul aflat la cârma a șapte sate (Mărișelu, Măgurele, Bârla, Sîntioana, Domnești, Jeica și Nețeni) cu peste 2.600 de locuitori a ales însă cea de-a doua variantă: să gestioneze cu grijă veniturile comunei astfel încât din banii adunați, o parte să fie investiți: “Reușim să avem resurse financiare atât din ceea ce colectăm de la populație, cât și din banii care ne vin anual în baza pădurilor grănicerești din județul Suceava pe care le avem în proprietate. Sunt circa 4.000 de ha administrate de Ocoalele Silvice Valea Șieului și Dealu Negru. În funcție de cum merg licitațiile, veniturile noastre pot scădea sau pot crește. De exemplu, anul trecut am încasat numai din păduri 750.000 de lei”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Mărișelu, Toma Someșan.
Cu acești bani, administrația locală de la Mărișelu poate să continue lucrările aflate de ani buni în stand-by. Un exemplu concret este drumul comunal Măgurele – Jeica întins pe o distanță de 6 km. În anul 2009 au început lucrările aici și de atunci au venit bani de la Guvern doar pentru modernizarea unui singur km. Pentru restul însă, primarul nu se mai bazează pe speranță, ci și-a propus să adune bani și să se apuce de lucru. O situație similară este și cea a străzii principale din satul de reședință Mărișelu, cu un tronson de 1.200 de metri. În acest caz, banii guvernamentali nu au mai ajuns și pentru șanțuri și podețe estimate la circa 100.000 de lei, însă ei vor strânși tot din veniturile proprii ale comunei.
În satul Sîntioana, de un an de zile sunt în desfășurare lucrările de amenajare de poduri și regularizare a pârâului ce brăzdează satul în două. Și aici, primarul și-a propus să adune alți 400.000 de lei pentru a încheia lucrarea. Totodată, în 2012 au început în satul Domnești amenajările la trotuare pentru care administrația locală va cheltui circa 380.000 de lei. Cu toate că sumele de care are nevoie pentru continuarea investițiilor nu sunt deloc de neglijat, primarul din Mărișelu nu se descurajează. Are exemplul anului trecut când a demonstrat că se poate. Atunci s-a realizat în comună o bază sportivă cu teren sintetic pentru practicarea a diverse sporturi, pentru care primăria a alocat peste 400.000 de lei.
Pe lângă necesitatea continuării lucrărilor, administrația locală din Mărișelu are și grija siguranței. Este vorba de achiziționarea în scurt timp a unei autospeciale necesară pentru intervenții în caz de incendii.
“Ne-ar costa cam 70.000 de lei o astfel de investiție. Bineînțeles că mi-am auzit diverse critici vis a vis de treaba asta. Eu îmi doresc sincer să nu trebuiască niciodată să ne folosim de această autospecială. Dar nu e întotdeauna cum vrem noi. Ați văzut ce vrumuri sunt! Și atunci e bine să fim precauți, e bine să fim pregătiți”, a conchis primarul comunei Mărișelu, Toma Someșan.