Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  223 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Mare sărbătoare! Cine muncește azi poate să orbească. Tinerele – să postească, dacă vor o căsnicie fericită

30/01/2015 08:31:42 Ioana BRADEA  
Deși Biserica i-a pomenit separat în ianuarie (Sfântul Vasile pe 1, Sfântul Grigorie pe 25 iar Ioan Gură de Aur pe 27 ianuarie), pentru a înțelege creștinii că nu este unul mai mare decât altul, Sfinţii Trei Ierahi Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt prăznuiţi împreună și pe 30. Cine munceşte azi poate să orbească...!

În vechime, apăruseră neînţelegeri între creştini pe tema “cine este mai mare ca teolog între cei trei ierarhi”. După câţiva ani de la declanşarea disputelor, cei trei sfinţi au început să i se arate unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous.

În cele din urmă, în anul 1084, într-o vedenie, Sfântului Ioan Mauropos i-au apărut cei trei sfinţi împreună şi i-au spus: “După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem şi nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnaţi de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoinţa noastră, cât am fost în viaţă şi după moarte, a fost să împăcăm pe oameni şi să aducem în lume pace şi unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi şi înştiinţează cu aceasta pe creştini, că noi în faţa lui Dumnezeu, una suntem.

În urma acestei vedenii, Sfântul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună a celor Trei Ierarhi, ca sărbătoare a comuniunii care ne dezvăluie faptul că noi, ca persoane diferite, nu suntem chemaţi să trăim separat unii de alţii sau să ne ridicăm unii împotriva altora, ci să trăim după modelul Sfintei Treimi - unul în celălalt.

La sate se obişnuieşte ca în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinţi să se facă praznice de pomenire a morţilor din familiile credincioşilor, iar fetele tinere se roagă şi ţin post o avea o căsnicie fericită. Tradiţia populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine în gospodărie şi poate să orbească.

Se mai crede că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă și că de astăzi se schimbă vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile” iar vremea dă spre primăvară.

Dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă. În această zi unii dintre credincioși dau o lumânare de pomană, pentru ca întreaga viaţă să le fie luminată.

Sfântul Vasile cel Mare, episcop al Cezareii Capadociei, s-a născut în jurul anului 329, a studiat cu retori şi filosofi celebri ai epocii, era înalt, slab şi negricios la faţă, cu o barbă mare şi neagră. Părinţii spun că nu a avut timp să albească pentru că a trăit doar 50 de ani. A lăsat în biserică o Sfântă Liturghie care se serbează de 10 ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în Joia Patimilor, în ajunul Sfintelor Paşti, al Crăciunului şi Bobotezei şi pe 1 ianuarie, ziua de pomenire a Sfântului Vasile.

A făcut incursiuni în Mesopotamia, Siria, Palestina şi Egipt pentru a cunoaşte modul în care vieţuiau călugării în singurătate. El i-a adunat pe aceştia în locuri organizate, stabilind şi o rânduială pentru acest mod de vieţuire. În Cezareea Capadociei a înfiinţat primele instituţii de asistenţă socială cunoscute sub numele de Vasiliade: azile de bătrâni, case pentru reeducarea fetelor decăzute sau spitale pentru leproşi. 

Sfântul Grigorie Teologul s-a născut în jurul anului 330, în Arianz, lângă Capadocia. Primele studii le-a făcut în familie, fiind hirotonit episcop de către Sfântul Vasile cel Mare. A legat o prietenie atât de strânsă cu Sfântul Vasile cel Mare, încât se spunea despre ei că “sunt două trupuri, însă un singur suflet”. Sfântul Grigorie era de statură mijlocie şi avea un ochi bolnav, din cauza unei lovituri venite de la arieni (cei care negau dumnezeirea lui Hristos), pe când vorbea în Constantinopol despre Sfânta Treime. A primit numele de “Teologul” după susţinerea celor cinci Cuvântări teologice în anul 380, la Constantinopol, în Biserica “Învierii”.

Sfântul Ioan Gură de Aur sau Ioan Hrisostom s-a născut în Antiohia, în jurul anului 354, iar după moartea părinţilor săi s-a retras în munţii din apropiere, devenind monah sub ascultarea unui bătrân sihastru sirian. După patru ani petrecuţi lângă acest sihastru, se retrage vreme de doi ani într-o peşteră. Este hirotonit preot în anul 386 şi vreme de doisprezece ani, predică în Antiohia în fiecare duminică şi sărbătoare, luptând împotriva păgânismului, maniheismului, gnosticismului, arianismului şi iudaismului. În anul 397 este numit arhiepiscop al Constantinopolului, a predicat şi a scris un număr impresionant de comentarii la Sfânta Scriptură. A înfiinţat instituţii de ajutoare a bolnavilor, săracilor şi oamenilor în vârstă, primind numele de “ambasadorul săracilor”.

Tot Sfântul Ioan a adunat într-un formular actele cultice şi rugăciunile, dând naştere Liturghiei care îi poartă numele şi care este cel mai des folosită. Prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinţii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume.

Sursa: creştinortodox.ro

3621 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro