Terasa Plan B Café a găzduit azi, la prânz, ultima întâlnire a poeţilor invitaţi la festivalul internaţional “Poezia e la Bistriţa”, ediţia cu numărul VII, care a reunit la Bistriţa, în acest weekend peste 50 de muzicieni şi scriitori din ţară şi străinătate.
“Nu este o afacere de generaţie, se regăsesc aici scriitori de toate vârstele, din toate generaţiile active, în peste 3.000 de pagini publicate de cinci ani încoace, cu 10-12 poeţi publicaţi în fiecare an din literaturile străine” a explicat Claudiu Komartin, redactorul-şef al revistei „Poesis internațional”.
Azi, de la ora 12, terasa Plan B Café a găzduit ultima întâlnire a festivalului internaţional “Poezia e la Bistriţa” – o întâlnire în care a fost prezentată antologia de poezie flamandă Lumina ultimei zile (traducere din neerlandeză de Jan H. Mysjkin și Doina Ioanid în colaborare cu Alexandra Fenoghen și Linda Maria Baros, antologie publicată la Casa de Editură Max Blecher, anul trecut).
Au fost prezentate şi revistele Poesis Internaţional şi Infinetizimal, editate cu sprijinul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud iar redactorii-şefi ale celor două publicaţii (Claudiu Komartin şi Sebastian-Vlad Popa) şi-au prezentat revistele, colaboratorii şi intenţiile de viitor, lecturând şi scurte fragmente din ele.
“Este o revistă de tipul celor care ne-au marcat creşterea, cum a fost Secolul XX, o revistă care se poate lăuda, de cinci ani încoace, cu peste 3.000 de pagini de poezie, proză, eseuri şi cronici de carte – deşi critica nu-şi mai poate exercita puterea asupra obiectului criticat aşa cum se întâmpla cu câteva decenii în urmă” a remarcat, între altele, Claudiu Komartin, redactorul-şef al Poesis Internaţional – adăugând că revista are consistenţa unei cărţi şi că apare sub bagheta şi amprenta artistică a Anei Toma – “responsabilă” de grafica publicaţiei, a tuturor cărţilor de la Editura Max Blecher dar şi de grafica festivalului “Poezia e la Bistriţa”.
“Este o revistă necesară, pentru că nu e suficient ca poeţii să scrie texte iar editurile să le publice, este foarte important să existe un program coerent şi stabil pentru ca poezia să pătrundă în lume” a afirmat şi Radu Vancu, unul dintre redactorii revistei.
Şi Sebastian-Vlad Popa, redactorul-şef al revistei Infinitezimal, a prezentat publicaţia pe care o coordonează, precizând că pe viitor intenţionează să renunţe la câteva rubrici, pentru a o face mai atractivă publicului.
A fost ultima întâlnire a invitaţilor festivalului internaţional “Poezia e la Bistriţa” – eveniment organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud şi Societatea de Concerte Bistrița, în parteneriat cu AFCN, Centrul Europe Direct Bistrița, Hotel Coroana de Aur, ICR, Institutul Polonez București, Librăriile Aletheia şi Plan B Club Cafe.