Elevii Şcolii Gimnaziale Piatra Fântânele au străbătut chiar și 10 kilometri pe jos, pentru a ajunge la Mănăstire și a da viață unor personaje biblice la Palatul Copiilor din Bistrița. La Năsăud, într-o ie cu flori albastre, făcând reverenţe interioare, cu emoţie şi luciditate, Mihaela Ursa a susţinut la Năsăud conferinţa „De ce citim?”
Îndrumaţi de măicuţele de la Mănăstirea Piatra Fântânele şi de părintele duhovnic Gavriil, elevii Şcolii Gimnaziale Piatra Fântânele au regizat, în ciuda obstacolelor impuse mai ales de distanţa dintre casele lor şi mănăstire (chiar 10 km), un spectacol compus din şase scenete religioase, demne de adevăraţii profesionişti.
„Totul a fost organizat în cele mai mici detalii, de la decor şi costume până la replici şi suport tehnic prin fundalul muzical și imagini proiectate, care au însoţit scenetele” scria despre acest eveniment Alexandra Andrecuţ, elevă în clasa a IX-a, care frecventează cercul de Jurnalism, la Palatul Copiilor Bistriţa și care a remarcat că un alt personaj care a făcut senzaţie pe scenă a fost şi „Sâmburică Bramburică”, un copil care încearcă să fie un bun creştin, dar întârzie la slujbă şi nu este atent la rugăciune, învăţând, în cele din urmă, cu ajutorul unui bătrân, ce trebuie să facă pentru a-I fi pe plac lui Dumnezeu.”
Elevii actori au reuşit să ridice sala în picioare, stârnind aplauze furtunoase printre cei prezenţi la spectacol - între care s-au numărat şi părintele diacon Ioan şi părintele Andrei de la Mănăstirea Nicula, cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Piatra Fântânele, profesorul Sever Şuteu, director al Palatului Copiilor, alături de multe cadre didactice din instituţia gazdă, iubitori de artă, creştini bucuroşi de ceea ce s-a prezentat.
Tot recent, Palatul Copiilor din Năsăud a organizat o întâlnire de zile mari cu profesorul universitar Mihaela Ursa, originară din Sângeorz Băi, acum stabilită la Cluj – despre care Ionela Silvia Nușfelean (Palatul Copiilor Bistrița) remarca:
În laboratorul intern al cercului creativ de la Clubul Copiilor Năsăud, nevoia de autentic şi entuziasmul profesoarei Maria Gonda proiectează activităţi-eveniment. La iniţiativa sa, în weekend-ul din Săptămâna luminată, la Muzeul Grăniceresc Năsăud, şi prin grija managerului Lucian Vaida, s-a oferit iubitorilor de literatură din judeţ o oportunitate deosebită – să urmărească prelegerea despre lectură a conferenţiarului universitar Mihaela Ursa, altfel decât din interviurile televizate sau din cele din presa literară.
Din dialoguri, pasaje de critică literară, din eseurile sale, Mihaela Ursa s-a dezvăluit ca o personalitate de o vastă cultură, dezinvoltă, privind din multiple perspective un lucru, fiind implicată şi în diverse ateliere interdisciplinare.
Luase de curând la Bistriţa, la Colocviile Liviu Rebreanu, premiu pentru critică literară, o văzusem în revista Mişcarea literară, dar legăturile cu spaţiul judeţului sunt mult mai strânse. Născută la Sângeorz-Băi, urmând Colegiul George Coşbuc, despre care afirmă că e cea mai consistentă etapă de studiu în formarea sa, Mihaela Ursa s-a întors „acasă”, cu experienţa universitară de 20 de ani, cu o traistă de cărţi şi de premii, cu o alură de primăvară.
Într-o ie cu flori albastre, îmbrăţişând spaţiul, făcând reverenţe interioare, cu emoţie, dar cu aplicare şi luciditate a susţinut într-un picior conferinţa „De ce citim?”.
Cu fluenţă, bun gust, optimism a încercat să dezvăluie care ar fi resorturile intrinseci sau exterioare, motivaţia lecturii, beneficiile ei, abordând tematica, în stilu-i caracteristic, din mai multe unghiuri.
Apelând la paliere teoretice, la diverse studii de specialitate, dar şi la experienţa universitară şi exemple personale, a reuşit să motiveze suplimentar auditoriu înspre ficţiune şi să-l determine spre dialog. Astfel, la întrebările participanţilor, legate de relaţia carte-ecranizare, literatura fantasy, probleme didactice a găsit răspunsuri constructive, aplicate, spre încântarea publicului, format cu precădere din scriitori, dascăli ai generaţiei de aur, reprezentanţi ASTRA, iubitori de literatură şi tineri lectori/ condeieri ai Năsăudului.
Sperăm din toată inima ca într-un timp fast să ne fie invitată la Palatul Copiilor Bistriţa într-un dialog tonic, să explorăm împreună vastul şi fermecătorul labirint al lecturii.