Valer Simion Cosma, cercetător ştiinţific la Universitatea din Pecs, Ungaria, a fost la Chiochiş, a povestit despre implicaţiile nefaste pe care emigrarea şi achiziţionarea de terenuri de către mari corporaţii străine o au asupra satului– într-un proiect derulat simultan în Braniştea, Lunca Ilvei, Dumitra, Şieu-Odorhei, Şcoala Gimnazială1 Bistriţa.
Proiectul judeţean Manifest: Viaţa la ţară, iniţiat de Şcoala Gimnazială Iuliu Prodan din Chiochiş, desfăşurat vineri (simultan) în mai multe şcoli şi localităţi din judeţ (Braniştea, Lunca Ilvei, Dumitra, Şieu-Odorhei, Şcoala Gimnazială 1 Bistriţa), i-a reunit pe foştii elevi merituoşi ai şcolii, actualmente liceeni sau studenţi, cu scopul ca aceştia să fie recunoscuţi, nu doar simbolic, în calitate de cetăţeni activi, cu o partitură deloc de neglijat în construirea unei viitoare comunităţi chiochişene responsabile, educate, vizionare.
Recunoaşterea valorii lor umane (şi, iată, şcolare) reprezintă un gest natural de salvare din mediocritate, iar plasarea comunei Chiochiş în periferia educaţională, culturală, socială, economică a judeţului poate fi combătută, constant, cu răspunsuri şi contraargumente.
Despre viaţa la ţară au vorbit domnul Ioan Pintea, în calitate de manager al Bibliotecii Judeţene George Coşbuc din Bistriţa, care a evidenţiat nevoia nostalgică a memoriei de a se întemeia îndeosebi pe trecut şi care a expus (în faţa unui public format în special din tineri) importanţa ca bibliotecile comunale să fie o sursă vie, nicidecum formală, de educaţie.
Un alt invitat, domnul Valer Simion Cosma, cercetător ştiinţific la Universitatea din Pecs, Ungaria, a prezentat implicaţiile nefaste pe care emigrarea şi achiziţionarea de terenuri de către mari corporaţii străine o au asupra spaţiului rural, discursul său având valenţe motivatoare şi responsabilizatoare pentru tinerii prezenţi.
La întâlnire au mai fost prezenţi preoţii parohi Istrate Iov (Cheţiu) şi Pop Ioan (Chiochiş), acesta din urmă explicând metaforic, prin cele mai expresive cuvinte, de ce satul românesc tradiţional a pierit: pentru că ţăranii noştri autentici au murit şi au luat odată cu ei şi satul românesc, în ceruri.
După vizionarea unor materiale multi-media despre satele din care provin şcolile înscrise în proiect, după prelegerile invitaţilor, s-au înmânat diplome de recunoştinţă foştilor elevi şi diplome de onoare invitaţilor.
Ansamblul de dansuri populare Cununiţa de la Clubul Copiilor Beclean, sub îndrumarea instructorului Reghina Poenar, a prezentat un frumos colaj de jocuri, iar interpreta de muzică populară Ioana Mesaroş, fostă elevă a şcolii, a întreţinut atmosfera devenită festivă.
Ultima activitate a proiectului Manifest: Viaţa la ţară (recital de muzică folk/tradiţională) se va desfăşura în 18 aprilie, de la ora 11, la Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud.
Mulţumim tuturor celor implicaţi în proiect, dar şi domnilor inspectori şcolari Deak Zoltan şi Denes Balazs pentru prezenţă!
Prof. Ratiu Daniel