Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  268 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Manifest: Viaţa la ţară- Despre salvarea din mediocritate, periferii şi marile corporaţii străine

07/03/2016 10:11:21  
Valer Simion Cosma, cercetător ştiinţific la Universitatea din Pecs, Ungaria, a fost la Chiochiş, a povestit despre implicaţiile nefaste pe care emigrarea şi achiziţionarea de terenuri de către mari corporaţii străine o au asupra satului– într-un proiect derulat simultan în Braniştea, Lunca Ilvei, Dumitra, Şieu-Odorhei, Şcoala Gimnazială1 Bistriţa.

Proiectul judeţean Manifest: Viaţa la ţară, iniţiat de Şcoala Gimnazială Iuliu Prodan din Chiochiş, desfăşurat vineri (simultan) în mai multe şcoli şi localităţi din judeţ (Braniştea, Lunca Ilvei, Dumitra, Şieu-Odorhei, Şcoala Gimnazială 1 Bistriţa), i-a reunit pe foştii elevi merituoşi ai şcolii, actualmente liceeni sau studenţi, cu scopul ca aceştia să fie recunoscuţi, nu doar simbolic, în calitate de cetăţeni activi, cu o partitură deloc de neglijat în construirea unei viitoare comunităţi chiochişene responsabile, educate, vizionare.

Recunoaşterea valorii lor umane (şi, iată, şcolare) reprezintă un gest natural de salvare din mediocritate, iar plasarea comunei Chiochiş în periferia educaţională, culturală, socială, economică a judeţului poate fi combătută, constant, cu răspunsuri şi contraargumente.

Despre viaţa la ţară au vorbit domnul Ioan Pintea, în calitate de manager al Bibliotecii Judeţene George Coşbuc din Bistriţa, care a evidenţiat nevoia nostalgică a memoriei de a se întemeia îndeosebi pe trecut şi care a expus (în faţa unui public format în special din tineri) importanţa ca bibliotecile comunale să fie o sursă vie, nicidecum formală, de educaţie.

Un alt invitat, domnul Valer Simion Cosma, cercetător ştiinţific la Universitatea din Pecs, Ungaria, a prezentat implicaţiile nefaste pe care emigrarea şi achiziţionarea de terenuri de către mari corporaţii străine o au asupra spaţiului rural, discursul său având valenţe motivatoare şi responsabilizatoare pentru tinerii prezenţi.

La întâlnire au mai fost prezenţi preoţii parohi Istrate Iov (Cheţiu) şi Pop Ioan (Chiochiş), acesta din urmă explicând metaforic, prin cele mai expresive cuvinte, de ce satul românesc tradiţional a pierit: pentru că ţăranii noştri autentici au murit şi au luat odată cu ei şi satul românesc, în ceruri.

După vizionarea unor materiale multi-media despre satele din care provin şcolile înscrise în proiect, după prelegerile invitaţilor, s-au înmânat diplome de recunoştinţă foştilor elevi şi diplome de onoare invitaţilor.

Ansamblul de dansuri populare Cununiţa de la Clubul Copiilor Beclean, sub îndrumarea instructorului Reghina Poenar, a prezentat un frumos colaj de jocuri, iar interpreta de muzică populară Ioana Mesaroş, fostă elevă a şcolii, a întreţinut atmosfera devenită festivă.

Ultima activitate a proiectului Manifest: Viaţa la ţară (recital de muzică folk/tradiţională) se va desfăşura în 18 aprilie, de la ora 11, la Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud.

Mulţumim tuturor celor implicaţi în proiect, dar şi domnilor inspectori şcolari Deak Zoltan şi Denes Balazs pentru prezenţă!

Prof. Ratiu Daniel

2653 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro