Ca în fiecare an, pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl pomeneşte pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul – o zi de mare sărbătoare pentru Mănăstirea din Nuşeni care îşi va sărbători cu acest prilej hramul. Mii de credincioşi din întreaga ţară sunt aşteptaţi să treacă pragul lăcaşului de cult. IPS Andrei Andreicuţ - invitat la liturghie.
Programul de sărbătoare începe miercuri seara, pe 19 iulie, când la ora 19:00 va avea loc slujba religioasă de priveghere cu litie, aşa cum cere rânduiala unui asemenea eveniment.
Joi, 20 iulie, de la ora 7:30 la Mănăstirea de la Nuşeni se va desfăşura Slujba Sfântului Maslu, iar începând cu ora 8:40 va fi citit Acatistul Sfântului Ilie.
La ora 9:20 va fi întâmpinat Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului - ÎPS Andrei, care va oficia Sfânta Liturghie de la ora 10:00, în altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, şi va rosti şi un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi la sărbătoarea hramului.
Ca în fiecare an, pe 20 iulie, Mănăstirea din Nuşeni îşi deschide porţile primind mii de credincioşi din întreaga ţară care aleg să petreacă aici sărbătoarea Sfântului Ilie.
Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.
Părintele Stareț Paisie explica faptul că Sfântul Ilie este unul dintre marii sfinți ai lui Dumnezeu care a trăit înaintea Mântuitorului Iisus Hristos: „Trăsăturile Sfântului Ilie, fermitatea mărturisirii credinței în Dumnezeul Cel Viu și minunile deosebite pe care le-a făcut (învierea fiului văduvei din Sarepta Sidonului, a pogorât foc din cer peste jertfele pregătite și, apoi, înălțarea sa la cer) îl reprezintă ca o personalitate aparte în rândul sfinților cinstiți în Biserica Ortodoxă. Dovada puternică a cinstirii sale este numărul mare de mănăstiri cu hramul «Sf. Ilie» din România, cât și faptul că mulți români poartă numele Sfântului Ilie”.
Foto Arhivă