Scriitorul Nicolae Avram care şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la casa de copii din Beclean revine la Bistriţa cu o carte-eveniment - "„Mame" - un text disperat, scris cu sufletul la gură. O carte extraordinară, cu multe deschideri, cu multe oferte de interpretare, un poem în proză despre oroare. Dar şi despre salvare:
Vineri, 25 noiembrie, de la ora 17.00, la Librăria Aletheia Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt” din Bistriţa (Piaţa Mihai Eminescu, nr. 4-5), va avea loc lansarea romanului Mamé, de Nicolae Avram, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, disponibil şi în ediţie digitală.
Invitaţi, alături de autor, vor fi Ioana Bradea, Ioan Pintea, Daniel Rucăreanu, Cătălin Stanciu, moderatorul evenimentului fiind Dan Coman.
Casele de copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Întunericul, lipsurile, umilinţele, abuzurile, abandonarea oricăror speranţe sunt încercări de netrecut pentru adulţi, însă în cazul copiilor întrec orice imaginaţie. Nicolae Avram reuşeşte să depăşească simpla descriere a acestor atrocităţi şi, violent, personal, îl face pe cititor să simtă în profunzime ce au simţit cei cărora li s-a furat atât de brutal inocenţa în orfelinate.
Încărcată de un lirism negru, Mamé spune povestea şocantă a unui suflet chinuit.
„Mamé este de fapt un poem enorm şi halucinant, mai exact, abnorm – în sensul că încalcă absolut toate normele imaginabile. Nu doar pe cele ale pudibonderiei lingvistice, ci mai ales pe cele ţinute drept etice atît în colectivitatea parcului uman, cît şi în intimitate. E greu de găsit vreun tabu pe care imaginaţia înspăimîntătoare a lui Nicolae Avram să nu-l transgreseze în această relatare a experienţelor infernale ale orfelinilor aproape mitici, despre care se spunea că sînt antrenaţi pentru a deveni soldaţii personali cei mai devotaţi şi cei mai fanatici ai lui Nicolae Ceauşescu.” (Radu Vancu)
„Unul dintre cele mai puternice şi mai de efect texte pe care le-am parcurs în ultima vreme. Mamé este un text disperat, scris cu sufletul la gură. O carte extraordinară, cu multe deschideri, cu multe oferte de interpretare. Este şi o carte despre comunism, cu posibile ieşiri către parabolic. Pedagogul ca imagine a micului dictator – iată un personaj care se ţine minte. E un poem în proză despre oroare. Dar şi despre salvare. Una dintre cărţile speciale, atipice, curajoase (e nevoie de un mare curaj estetic pentru a risca o asemenea formulă).” (Bogdan Creţu)
Nicolae Avram, născut pe 21 decembrie 1966, la Năsăud, şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la casa de copii din Beclean. A debutat editorial cu volumul Cîntece de sinucigaş (cartea I) (2000, ediţia a II-a, 2008; volum distins la Concursul Naţional de poezie „George Coşbuc”, Bistriţa, 2000 şi cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut).
Alte volume publicate: Litanii pentru diavol (2006); Federeii (2010); All Death Jazz (2013); Premiul „Andrei Mureşanu” acordat de Societatea Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, 2014; Premiul „Octavian Goga” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj, 2014). Este îngrijitorul volumului postum de poezie al lui Aurel Onişor, Semnul la care te vei opri să bei apă (2013) şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Foto Arhivă