Ziua Imnului Naţional va fi marcată mâine la Bistriţa printr-o ceremonie publică la care vor lua parte oficialităţi locale.
Ziua Imnului Naţional se sărbătoreşte în fiecare an în data de 29 iulie, începând cu anul 1998. „Deşteaptă-te, române!”, actualul imn naţional al României fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în timpul Revoluţiei de la 1848, chiar în data de 29 iulie.
Imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, „Deşteaptă-te, române!” a fost adoptat ca imn naţional al României, fiind legiferat prin Constituţia din 1991. Versurile actualului imn fac parte din poezie „Un răsunet”, scrisă de poetul bistriţean Andrei Mureşanu, iar muzica a fost cumpusă de Anton Pann.
„Deşteaptă-te, române!” este cel de al cincilea imn naţional al României. Primul a fost „Imnul regal român”, scris de Vasile Alecsandri şi cântat în mod oficial pentru prima dată în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I. După cel de al doilea război mondial, „Imnul Regal” a fost înlocuit de mai multe ori, cu cântece alese de noua conducere comunistă a ţării, precum „Zdrobite cătuşe”, ,,Te slăvim, Românie!” şi „Trei culori”.
Cu ocazia Zilei Imnului Naţional va avea loc marţi o ceremonie publică, în Piaţa Centrală, care va cuprinde onoruri militare, binecuvântare şi rugăciune, salutul Drapelului de luptă, primirea şi înălţarea Drapelului Naţional şi defilarea gărzii de onoare.
Ceremonia va începe la ora 12.00, în prezenţa unor reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi retragere, ai veteranilor de război, ai partidelor politice şi a detaşamentului de onoare.
Înainte de această ceremonie va avea loc, la ora 11.55, o întâlnire între reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean, ai Primăriei municipiului Bistriţa şi a comandantului Garnizoanei Bistriţa.