Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  80 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Maieru: Bătrânii satului şi copiii duc tradiţia sărbătorii Sânzienelor mai departe

24/06/2012 14:35:38 Andreea BOJOR  
Sânzâienele este o sărbătoare cu mare însemnătate pentru locuitorii din Maieru. Focuri aprinse pe deal, săritul prin foc şi cununile făcute din flori galbene sunt doar câteva din elementele care dau farmec acestei sărbători. Bătrânii satului spun că obiceiurile nu mai sunt respectate cu stricteţe şi că puţini sunt cei care duc mai departe tradiţia.

Creştinii sărbătoresc astăzi naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, praznic cunoscut şi sub denumirea de Dragaica sau Sânzâiene. La Maieru această zi este una cu totul specială. An de an localnicii celebrează Sânzâienele după un obicei vechi de sute de ani.

"Tradiţia datează de foarte mult timp, de sute de ani. Eu ştiu de la bunicii şi străbunicii mei despre obiceiul Sânzâienelor şi după putinţele noastre încercăm să îl păstrăm viu şi nealterat. Şi mai demult era tot aşa ca acum, nu am încercat să schimbăm nimic ci doar să ducem mai departe ce ne-au spus bătrânii. Cu o zi înainte de Sânzâiene tinerii, băieţi şi fete, se duc pe deal şi culeg sănzâiene galbene, le împletesc într-o cunună şi seara se întoc în sat. Băieţii se împart în două tabere, o parte merg pe un deal şi cealaltă parte pe alt deal. Acolo se aprind focuri şi se adună tot tineretul. Tinerii sar peste foc şi apoi de duc la o casă unde aruncă pe acoperiş coroniţe făcute din sânzâiene. Dacă coroniţa cade înseamnă că persoana care a aruncat-o nu se va căsători în acest an iar dacă rămâne pe casă e semn că se va căsători", povesteşte învăţătoare din localitatea Maieru.

Localnicii sar peste foc şi spun că acest lucru îi purifică şi îi face sănătoşi. De asemenea, fetele care vor să se mărite sar de nouă ori peste foc. Potrivit tradiţiei acest lucru le ajută să îşi găsească alesul. Tot de Sânzâiene se spune că oamenii pot întelege ce vorbesc animalele.

Bătrânii din Maieru spun însă că mai demult obiceiul era mult mai frumos şi mult mai bine respectat. O localnică povesteşte că înainte se făcea foc şi se aduna tot satul la horă însă acum tinerii nu mai fac acest lucru. Totuşi localnicii care încă mai păstrează tradiţia sunt bucuroşi că obiceiul de Sânzâiene este foarte iubit de copii şi speră că aceştia îl vor păstra şi când vor creşte sau când vor fi şi ei bătrâni.

5527 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro