Bistrițeanul.ro vă prezintă adevărul din unitățile medicale din Bistrița-Năsăud. În perioada următoare, redactorii Bistrițeanul.ro vă vor demonstra cu o serie de materiale exclusive cum bistrițenii sunt mințiți zi de zi cu privire la condițiile din spitale și cum se ascunde de ani de zile mizeria sub preș.
Scandalul în care sunt implicate 39 de județe din cele 41 existente în România, care a aruncat întreaga țară în aer și care a dus la demisia ministrului Sănătății, a ocolit județul Giurgiu și, neașteptat parcă, Bistrița-Năsăud. Ca să dovedim țării întregi că suntem curați, am început să căutăm documente oficiale care să ateste acest lucru.
În materialul prezentat ieri am dat detalii legate de aceste rapoarte și am făcut cunoscut că în anul 2015 toate cele trei spitale din județ (din Bistrița, Beclean și Năsăud) au raportat numai cinci cazuri de infecții intraspitalicești. Această cifră este mult sub media de raportări chiar și în spitale din Europa, unde, după cum am relatat tot ieri, cazurile de infecții sunt mult mai numeroase. Așadar, surprinzător și chiar de necrezut, Bistrița-Năsăud are spitale mult mai bine pregătite în cazul infecțiilor intraspitalicești, chiar și decât cele mai moderne unități sanitare din țări dezvoltate din Europa.
Tot ieri, am prezentat și lista cu dezinfectanții folosiți în spitalul din Bistrița. Și aceasta a fost la fel de curată, având în vedere că doar două dintre produsele folosite în spital erau produse de Hexi Pharma, compania controversată și principal vizată în ancheta jurnalistului Tolontan, și imediat după izbucnirea scandalului acestea au fost retrase și nu s-au mai utilizat. Așadar, și la capitolul dezinfectanți excelăm în defavoarea Europei, deși, acolo, după cum toți știm, nu merge cu dezinfectanți diluați de zece ori.
Având în vedere toate aceste neconcordanțe, toate în favoarea purității și a impecabilității spitalului nostru, Bistrițeanul.ro a dorit să afle care este secretul și cine deține rețeta siguranței totale a pacienților care ajung în spitalele din Bistrița-Năsăud. Bineînțeles, așa cum ne așteptam, realitatea e cu totul alta și lucrurile nu sunt nici pe departe atât de roz pe cât le prezintă statistica Direcției pentru Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
În următoarele zile, Bistrițeanul.ro o să facă publice dovezi care arată că DSP nu are în raport toate cifrele reale privind cazurile de infecții intraspitalicești din 2015 și că instituția se face vinovată de neglijență în serviciu și de atentat la sănătatea bistrițenilor, oricât de grav ar suna asta. De asemenea, există și motive pentru care în rapoarte nu sunt cifre reale, motive pe care Bistrițeanul.ro le va explica pe larg cu sprijinul familiilor care au apelat la redacție pentru a-și face publică povestea.
Aceste familii au apelat la noi încurajate de situația din țară, situație dificilă pentru Ministerul Sănătății, dar care dă oamenilor ocazia și curajul să vorbească și să dezvăluie problemele pe care le-au întâmpinat în spitalul din Bistrița. Rudele lor au fost victimele infecțiilor intraspitalicești, infecții din cauza cărora au și decedat la scurt timp.
Toate aceste lucruri Bistrițeanul.ro le va dezvălui pe parcurs și toate minciunile vor fi scoase la suprafață pentru că vinovații trebuie să plătească.
Conform Art. 352 din Noul Cod Penal, constituie infracţiuni contra sănătăţii publice „Zădărnicirea combaterii bolilor” și se pedepsește după cum urmează:
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
Claudia ANDRON
Ana ȘTEFĂNEL