De numai patru ani au avut nevoie cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, să îi notifice pe proprietarii care au încălcat prevederile legale și și-au împrejmuit terenurile până în lac, să își dărâme gardurile. Până pe 25 iulie 2017, SGA a cerut dezafectarea de pe domeniul public a tuturor împrejmuirilor existente.
Lacul Colibița ar putea fi admirat și de la nivelul luciului de apă de orice turist care ajunge în zonă și care nu este obligatoriu să se cazeze la pensiunile care au acces la lac.
După patru ani de zile, cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud au hotărât să ia măsuri împotriva proprietarilor de teren care și-au extins gardurile până în lac, ilegal, fără a permite turiștilor accesul pe malul apei.
Într-un comunicat remis presei se arată că „în urma controalelor efectuate de către personalul de specialitate din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud la persoanele riverane lacului de Acumulare Colibița s-a constatat faptul că acestea au efectuat construcţii (împrejmuiri ale suprafeţelor de teren) pe domeniul public al Statului Român. Lacul de Acumulare Colibița este administrat de către Administraţia Naţională «Apele Române» – Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud. În această perioadă, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a început notificarea proprietarilor care au încălcat prevederile legale, solicitând dezafectarea de pe domeniul public a tuturor împrejmuirilor existente până la data de 25 iulie 2017. După această dată, instituția noastră va demara o nouă serie de controale în zonă”.
Situația nu este deloc nouă, dar în sfârșit, după insistențele conducerii județului, a pescarilor, a turiștilor, dar și proprietarilor de cabane și pensiuni care nu se află în imediata apropiere a lacului, cei de la Administrația Apelor Române au hotărât să ia măsuri.
În zona lacului există peste 300 de proprietari de vile și cabane, dar și proprietari de suprafețe de teren care au îngrădit accesul turiștilor și localnicilor la lac.
„Cei care au vile și proprietăți în jurul lacului sunt proprietari de drept pe teren, dar de la cota 800 – la 005, terenul este în administrarea Apelor Române. Întrucât și-au îngrădit proprietățile și nu permit accesul la apă, noi nu putem depune proiecte, nu putem intra în zonele de acces. Drumurile de acces la lac au fost împrejmuite aproape în totalitate, deși sunt prinse în domeniul public al comunei. Va trebui să găsim o soluție și să le deschidem. Trebuie deschis accesul pentru pescari, pentru turism...” , declara în 2013 pentru Bistrițeanul.ro primarul din Bistrița-Bârgăului, Vasile Laba.
La acea vreme și administratorii fondului piscicol din lacul de acumulare, construit în anii 1977-1991 cu scop hidroenergetic, erau supărați că pescarii nu au acces la apă, deși acesta are o suprafață de 270 ha și nu pot astfel să încaseze bani pentru administrarea acestuia.
„Ne afectează și pe noi această situație întrucât Ocolul Silvic administrează fondul piscicol. Am instituit o taxă pentru pescari, însă am o sumedenie de reclamații de la aceștia că eu le iau taxă de vizitare a lacului Colibița, ori ei nu pot ajunge la lac, drumurile de acces fiind în proporție de 80 la sută blocate de către cetățenii care au cumpărat vile sau terenuri în jurul lacului. Trebuie să luăm măsuri cu voia sau fără voia cetățenilor... Cei care au proprietăți acolo se tem de gălăgie și mizerii, dar pe de altă parte sunt și oamenii care nu au proprietăți acolo și care și ei vor să ajungă la lac să pescuiască, să facă un picnic. Avem un proiect în derulare pentru instalarea unor măsuțe de picnic. Pe această fâșie care înseamnă cota de expropiere 800 până la 805 sunt proprietari cei de la Apele Române. Lacul nu ajunge la cota 800, este undeva mai jos 780 – 790- de metri, depinde de cât este de plin... Și atunci, această porțiune, este publică. Aici cetățenii trebuie să se poată plimba, să stea la pescuit, să iasă la picnic...” , explica tot la acea vreme Dan Țacăl fostul șef al Ocolului Silvic Bistrița- Bârgăului.
Dintre cele cinci drumuri de acces spre lac, doar unul mai este funcțional.
Detalii despre acest subiect găsiți AICI