O tulburătoare încleştare de forţe – emoţionant desfăşurată între câţiva săteni, funcţionari şi domni – a readus castelul de la Arcalia în atenţia publică. Domnii au încercat să-i impresioneze pe săteni cu scene de balet. Li s-a răspuns cu o ciuleandră autentică. Împuşcăturile s-au soldat, în final, cu moartea cuiva drag...
Totul s-a întâmplat în curtea castelului de la Arcalia – luminat feeric astă-seară – graţie unei poveşti pe cât de simple, pe atât de răscolitoare, în care s-au regăsit personaje şi motive celebre ale operei lui Rebreanu – de la civilizaţia celor bogaţi care se intersectează mortal cu cea a sătenilor, iubirea interzisă între doi tineri aparţinând unor dimensiuni diferite, care sfârşeşte cu moartea unui personaj (în cazul de faţă tatăl băiatului), la încleştarea unor lumi care vorbesc limbi diferite şi până la celebrul sărut al pământului din „Ion”.
„A fost un pic mai bine decât ne aşteptam... În fiecare zi am făcut exerciţii pregătitoare pentru fiecare moment, am venit de la Arad cu un scenariu pe care l-am abandonat rapid, era foarte consistent, dar nu s-a potrivit cu cei care au venit în tabără, şi atunci mi s-a părut nedrept din partea mea să înghesui pe cineva într-o formă. Ar fi fost ca şi cum aş fi amputat un om, aşa că încet, am ieşit din scenariu şi am construit o nouă poveste – este izbânda tuturor, noi toţi am născocit-o de-a lungul celor 10 zile...”, a povestit Ioan Peter Pit pentru Bistriţeanul.ro, după spectacol.
Personaje au fost înalţii funcţionari Mălina Moldovan, Nicoleta Paula Herinean, Lorena Beatrice Pintilie, Cosmina Pușcaș, Andreea Lorințiu, domnii – Simona Baciu, Răzvan Bărbos, Cosmina Cioban, Petra Beserman, Crina Berbecariu şi pământenii – Daniela Hasiade (coregraful spectacolului), Alexandru Boerean, Ioana Moldovan, Luana Șeu, Maria Leșan, Adina Iuliana Rus, Daria Bianca Ureche, Rodica Burz, Dan Cîmpan – impresionanţi cu toţii şi reuşind să construiască o poveste tulburătoare, într-un decor exploatat excelent şi un scenariu coerent şi emoţionant pe care unii dintre spectatori l-au urmărit cu lacrimi în ochi.
„Am găsit o echipă fantastică şi de bună credinţă – m-aş bucura să existe pentru ei în continuare cât mai multe asemenea proiecte creative, în cât mai multe domenii, pentru că doar aşa am activa în ei inteligenţa intuitivă, emoţională, am stârni interesul şi ar dispărea şi senzaţia că aici nu se întâmplă nimic... Şi trebuie obişnuiţi şi tinerii să-şi facă proiecte, să nu mai tot aştepte după celălalt, să vină ceilalţi cu o iniţiativă... Am pornit de la «Proştii» lui Rebreanu – şi am ajuns în cu totul altă dimensiune, descoperită chiar în timpul repetiţiilor. Un spectacol de tipul acesta poate să-ţi amintească din nou că există Rebreanu, există zone de profunzime în el şi sper să şi reuşească să trezească în noi pofta de a reciti Rebreanu, să vezi cât există din nuvelă în spectacol, cât am complicat gesturile cu atitudine, stare, emoţie, mişcare. dans, şi poate – în final, să restârnească interesul pentru opera citită...”, a mai povestit regizorul Ioan Peter Pit.
Proiectul Tabăra de Cultură pentru Tineret 2016 și evenimentul final – THE FOOLS s-a bucurat de sprijinul Consiliului Județean Bistrița Năsăud, de omenia Hotelului Metropolis Bistrița și a Restaurantului Tonight Bistrița, precum și de susținerea partenerilor Bistriteanul.ro, As-TV Bistrița, Radio Someș şi Radio Transilvania Bistrița.